Що не можна робити на Різдво Христове? Інформація для тих, хто святкує за старим стилем

Новий рік і Різдво
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Цьогоріч українці вперше святкували Різдво Христове за новим стилем — 25 грудня. Однак в нашій країні все ще є багато людей, які воліють відзначати це свято за старим календарем — 7 січня. Тому напередодні свята публікуємо інформацію про те, що не можна робити цього дня.

Різдво Христове вважається одним із найважливіших свят для християн. Саме в цей день, за віруванням, народився Ісус Христос від Діви Марії, який прийшов у світ, щоб викупити всі наші гріхи та відкрити нам шлях до життя вічного.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На Різдво існують численні традиції та заборони. Нижче ділимося головними забобонами та прикметами, які варто взяти до уваги.

Що не можна робити на Різдво?

  • Не рекомендується займатися хатніми справами. Краще подбати про чистоту у квартирі напередодні свята.

  • Заборонено сваритися, лаятися, злитися.

  • Не радять купатися, особливо приймати ванну чи ходити в лазню.

  • Заборонено шити, вишивати та в’язати.

  • Не слід сидіти за столом у чорному чи старому одязі, а також бути в цей день брудному вбранні.

  • На Різдво не рекомендується ворожити, але деякі вважають, що це найкращий час для цього.

  • Не можна полювати, рибалити та різати домашню худобу.

  • Закоханим не радять займатися коханням.

  • Краще утриматися від стрижок та гоління.

Прикмети на Різдво

Погода.   Якщо на Різдво буде відлига, це вказівник теплої та ранньої весни. Протилежний сценарій – мороз – свідчить про очікування холодів. Заметіль та іній на гілках дерев можуть передбачати хороший урожай. Якщо на Різдво кіт звернувся у клубок, це може вказувати на наближення морозів. А якщо кішка дере кігтями стіни, це може свідчити про погіршення погоди найближчим часом.

Весілля.  Вважається, що якщо взяти шлюб на Різдво, то це може призвести до щасливого сімейного життя.

Покупка речей.  Якщо ви давно планували щось придбати, то Різдво є ідеальним днем для цього. Річ, придбана в цей день, обіцяє приносити радість і служити довго.

Перший гість.  Спостереження вказують, що якщо першим до оселі зайде чоловік, це обіцяє щасливий рік для сім'ї. Але якщо першою в дім ввійде жінка, то впродовж року можуть бути часті хвороби.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть календар церковних свят на січень 2024 року. Ми розповіли, коли буде Водохреще і Трисвяття за новим стилем.