Новий календар ПЦУ: чи змінюється дата Великодня 2024 і як її розраховують

Великдень
678
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Нафото великодній кошик
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу.ua

Як розрахувати дату Великодня та чи можлива єдина дата

З 1 вересня 2023 року  Православна Церква України (ПЦУ) та Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар . З того часу віряни цікавляться, чому дата Великодня в Україні не була змінена.

Великдень та всі пов'язані з ним свята будуть святкуватися без змін, тому що християни східного і західного обряду користуються різними методами підрахунку та різні календарі для цього, розповідає протоієрей, голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому християни святкують Великдень у різні дні?

Принцип вираховування Пасхи в загальних рисах однаковий. Як православні, так і католики обчислюють, коли святкувати Пасху, за певними показниками: сонячне весняне рівнодення, календар місяця (тобто береться до уваги, коли перший повний весняний місяць), це обов'язково має бути неділя і після юдейської Пасхи,
– розповів отець Віталій. 

Розрахунок дати  ускладнила календарна реформа, яку в 16 столітті провела Римсько-католицька церква. Вона мала на меті введення нового способу великодніх розрахунків. Православна церква вичисляє рівнодення згідно з юліанським календарем. Це було затверджено ще на Першому вселенському соборі. Християни західного обряду (римо-католики)проводять вичислення  за григоріанським календарем. Тому через такі нюанси виникають розбіжності.

Дату вираховують за правилом: "Великдень святкується першої неділі після весняного повного місяця".

Як вираховують дату

Тому за юліанським та новоюліанським календарями Великдень може припадати на період між 22 березня до 25 квітня за старим стилем (тобто від 4 квітня до 8 травня), а різниця між датами Великодня за східною і західною традиціями зумовлена різницею в даті церковних місяців і різницею між сонячними календарями, яка складає 13 днів.

Великдень за Григоріанським календарем в 45% випадків випадає на тиждень раніше, ніж у православних. У 30% випадків дати збігаються. У 5% випадків різниця становить 4 тижні, а у 20% – 5 тижнів. Так, наступного року католики святкуватимуть Великдень 31 березня, тоді як за юліанським і новоюліанським календарями свято припаде на 5 травня. Різниці у 2-3 тижні не буває.

Чи можливий перехід на єдину дату?

Протоієрей Віталій повідомив, що останнім часом активізувалися розмови про узгодження спільної дати святкування Великодня на найвищому православно-католицькому рівні. Адже стосовно Різдва Христового григоріанський і новоюліанський календар вже називають однакові дати, проте питання Пасхалії залишається відкритим.

У нас наближається визначна дата. Перший нікейський собор відбувся 325 році, а отже, у 2025 році буде великий ювілей, 1700 років Першого вселенського собору. До цієї дати спрямовують погляди, і принагідно можна було б це питання вирішити. Щоб не постраждала традиція, як саме потрібно вираховувати день світлого Христового воскресіння і, з іншого боку – щоб це було згідно з останніми науковими дослідженнями. Бо григоріанський, католицький підхід вичислення, як виявилося, теж недосконалий. Тому ведуться розмови стосовно того, що можна було б зробити, аби християни всіх церков, конфесій і напрямків святкували Великдень в один день,
розповів священник.

Священник наголосив, що найважливіше у святкуванні Великодня – зовсім не дати та календарі. Воскресіння Господнє – це свято свят, головна подія для християн у році. Подвиг великого посту, під час якого люди намагаються духовно зростати, наближатися до Бога, боротися з гріхами та пристрастями.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали коли святкуватимемо Великдень у 2024 році. Яких традицій дотримуються українці на це свято та про речі, які не можна робити.