Світлий тиждень 2024: що це таке, і як провести перші 7 днів за віруваннями пращурів

Великдень
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Ісус на Хресті, ікона Богородиці, фото
Фото: FotoKacper

Світлий тиждень має чимало заборон, які стосуються роботи і звичаїв

Перші 7 днів після Великодня називаються Світлою Седмицею. У народі цей тиждень кличуть Світлим Тижнем. Наші пращури мали чимало заборон і правил для цього періоду, аби не притягнути біду.

Перший тиждень після Великодня було заборонено працювати. Здавна люди вірили, що цей час дарований для відпочинку і веселощів. Не варто сумувати і за померлими: вважається, що усі вони — в раю біля Бога.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Світлий Понеділок. У цей день люди вітають одне одного та дарують писанки, паски й інші смаколики.

Світлий Вівторок. Здавна цей день вважався жіночим. Чоловіки відпускали своїх дружин у гості до подруг, аби ті відзначили Великдень.

Світла Середа. У цей день люди влаштовували гучні гуляння з танцями та співами. Усі ділилися радістю Воскресіння.

Світлий Четвер. У четвер українці робили оглядини. А ще молоді дівчата збиралися разом і йшли на пагорби, аби вітати співами весну.

Світла П'ятниця. Цей день називають “прощеним”: люди вибачають один перед одним і прощають. А ще дівчата вмиваються крижаною водою, аби цілий рік мати здоров'я та красу.

Світла Субота. У суботу продовжувалися гуляння. Люди славили Воскресіння, обмінювалися подарунками і смаколиками.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Світла Неділя. Перша неділя після Великодня вважається провідною. Здавна наші пращури вірили, що у цей день незаміжнім дівчатам і неодруженим хлопцям не можна сидіти вдома.

Раніше ми писали про свята, які будуть у квітні 2024 року. Для вас — зручний календар із державними та професійними датами.