Чи можна мити голову у Вербну неділю? Що забороняється робити у це велике свято, щоб не грішити

Великдень
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Вербові гілки, фото
Фото: 24tv.ua

Цього дня варто приділити час духовному, а не мирському

28 квітня українці святкують Вербну неділю. Цього дня потрібно відвідати храм та освятити вербові гілки. А ось від чого варто утриматися - розповідаємо у цій статті.

Як і будь-яка релігійна подія, святкування Вербної неділі супроводжується певними заборонами. Їх дотримання є обов’язковим, якщо не хочете накликати біди на себе чи свою родину.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

► Зокрема, цього дня не можна лаятися, лихословити, з’ясовувати стосунки, заздрити, бажати зла іншим людям. Думайте про хороше - допускати негативні думки сьогодні не можна.

► Також варто утриматися від важкої фізичної праці - роботи на землі, рубання дров тощо. Хатні справи та рукоділля - теж під забороною.

► Про саджання будь-чого на городі цього дня мова теж не йде - вважається, все посаджене на Вербну неділю буде погано рости. В народі щодо цього кажуть “піде у вербу”.

► На Вербну неділю триває Великодній піст. Тож від споживання м’яса, яєць, молочних продуктів та алкоголю доведеться відмовитися. Також варто в усьому знати міру, тож не переїдайте.

Кошик з вербовими гілками, фото
Фото: prolviv.com

► Гучні святкування та розваги, вінчання, хрещення дітей, весілля та поминальні обіди на це свято не дозволяються.

► Не відмовляйте іншим у проханні про допомогу. Це ж стосується і нужденних.

► Також наші предки вірили, що можна привернути неприємності, якщо розчісувати цього дня волосся.

► І, звісно, не можна викидати минулорічні вербові гілки - це до нещастя. Краще їх спалити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, що треба говорити кожному зустрічному на Вербну неділю. Краще завчити, щоб потім не зганьбитися на свято.