Чи достатньо самої верби? Що освячують в церкві на Вербну неділю 2024

Великдень
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Крашанки та вербові гілки, фото
Фото: Pixabay

Вербові букети ставлять поруч з іконами та розкладають по дому

На свято Входу Господнього до Єрусалиму або Вербну неділю віряни ходять до церкви та освячують вербові гілочки. Більше про це розповідаємо у цій статті.

Святкування Вербної неділі змінюється з року в рік, оскільки залежить від дати святкування Великодня. У 2024 році українці відзначатимуть Великдень 5 травня, а тому Вербна неділя випадає на 28 квітня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цього дня потрібно нести до церкви вербові гілки, які збирають напередодні Вербної неділі - у Лазареву суботу. Забороняється брати гілки з дерев, що мають дупла або ростуть поруч з кладовищем. Вважається, що освячені вербові букети захищають дім від хвороб та різних напастей, а тому їх зберігають аж до наступної Вербної неділі.

Традиційно після освячення вербових гілок віряни легенько “б’ють” ними рідних, примовляючи: “Не я б’ю - верба б’є. За тиждень - Великдень!”.

Наші предки на свято випікали печиво з додаванням вербових бруньок - вважалося, хто його з’їсть, той буде здоровим весь рік. Згодовували випічку з шишками верби й худобі, щоб захистити її від хвороб. Нерідко з вербових бруньок робили відвар, щоб в ньому купати маленьких діточок - це мало додати сил організму, що зростає.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, чи можна їсти м’ясо та яйця у Вербну неділю. Пишемо про це - у цьому матеріалі .