Що треба говорити кожному зустрічному на Вербну неділю: краще завчіть, щоб не зганьбитися на свято

Великдень
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Верба, фото
Фото: unsplash.com

Розповідаємо, як правильно вітатись на Вербну неділю

Вербна неділя — важливе свято для християн, яке відзначається за тиждень до Великодня. Це свято вшановує пришестя Ісуса Христа в Єрусалим, невдовзі перед його стражданнями. Більше про традиції свята читайте в нашому матеріалі.

У Вербну неділю віряни відвідують церкву, приносять свічку, що символізує смерть і воскресіння Христа, і освячують гілочки верби, які потім несуть додому. А ще у це свято по-особливому вітаються!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Після відвідування церкви віряни побивають своїх рідних та друзів освяченими гілочками верби, говорячи: Не я б’ю, верба б’є. Будь здоровий, як вода, і багатий, як земля”.

Вважається, що такий обряд очищає від хвороб і злих духів, та допомагає залишатися активними та здоровими. Такі промовки мають безліч варіацій, залежно від регіону України. Найпоширеніша з них: "Не я б’ю, верба б’є, за тиждень Великдень. Уже недалечко червоне яєчко."

Також існують інші варіанти, які використовуються у різних регіонах:

  • "Не я б’ю, лоза б’є, лоза б’є не заб’є. Від нині за тиждень буде Великдень" (галицьке вітання).

  • "Не я б’ю, верба б’є! Будь великий, як верба, здоровий, як вода, багатий, як земля."

  • "Не я б’ю, лоза б’є, лоза б’є не заб’є, від нині за тиждень буде Великдень. Будь здоровий, як вода, багатий, як земля, а красний, як тая паска, бо в ній Божа ласка."

  • "Шутка б’є – не я б’ю, віднині за тиждень, буде в нас Великдень!"

Наші предки вірили, що ці слова і побажання обов’язково збудуться та захистять людину від злих духів. Тож завчіть ці слова, щоб знати, як правильно вітатись з рідними на Вербну неділю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, якою буде погода на Вербну неділю 2024. Дізнайтесь, чи потрібно буде брати парасольки до церкви.