Захищає людей від хвороб, а дім - від злих духів: як правильно зберігати свячену вербу вдома

Великдень
663
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото букетики верби
Фото: lux.fm

Освячена у церкві верба є захистом від зла

Вербна неділя є великим святом. У православ’ї воно входить до числа дванадесятих свят. Вербна неділя не має чіткої дати і щороку відзначається у різний день. Цього дня люди зазвичай йдуть до церкви і освячують вербу , яку потім зберігають вдома.

Цього року Вербна неділя припадає на 28 квітня, а за тиждень - Великдень. Вербу для освячення зрізають заздалегідь і ставлять у будинку, щоб розпустилася.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Освяченій вербі здавна приписували цілющі та магічні властивості. Вона захищає будинок від злих сил. Нею лікують головний біль, пропасницю, ревматизм, шлункові захворювання. Вважається, що здорове дерево має передати людині чи тварині здоров’я, вроду та силу.

Господарі, коли поверталися з церкви зі свяченою вербою, до хати одразу не заходили, а відразу ж садили на городі по кілька гілок або - якщо було близько - то в полі, “щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток”; а решту, що залишилася, несли до хати і ставили на покуті під святими образами. Якщо, ввійшовши до хати, заставали когось, хто не ходив до церкви то били такого свяченою вербою, примовляючи:

Не я б’ю — верба б’є,
За тиждень Великдень,
Недалечке червоне яєчко!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вербу не можна топтати, викидати у сміття, а зберігається вона цілий рік за образами. Чому вона обов’язково має бути у кожному домі, розповідаємо тут.