Згідно з традиціями поколінь: розповідаємо, коли фарбують яйця до Великодня

Великдень
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

кольорові великодні яйця фото
Фото: unsplash.com

Чи можна фарбувати яйця в Страсну п'ятницю? Відповідаємо

5 травня православні християни святкуватимуть Великдень — один з найважливіших церковних днів. Традиційно, стіл до свята прикрашатимуть крашанки, писанки та паска. Згідно зі звичаями наших предків, фарбувати яйця та пекти паску слід в певні дні тижня. Редакція Хочу! розповідає, коли фарбувати яйця на Великдень 2024, щоб не порушити піст та традиції.

Коли фарбувати яйця на Великдень 2024: традиції свята

Підготовка до святкування Великодня відбувається у Страсний тиждень — сім днів перед святом Воскресіння Христова. Ця традиція дуже просто пояснюється практичним боком — за цей час продукти залишаться свіжими.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли можна фарбувати яйця: два дні Страсного тижня

На фарбування яєць, за традиціями, виділено аж два дні Страсного тижня. Зазвичай, українці фарбують яйця в той день, коли замішують дріжджове тісно на паски, у Чистий четвер. 2024 року це свято припадає на 2 травня. 

Крім того, фарбувати яйця до великоднього столу прийнято й у Велику суботу, яка цього року припадає на 4 травня.

Пофарбовані яйця, разом з пасками та іншими продуктами, складають у великодній кошик, який освячують у церкві. Робити це прийнято у Велику суботу або ж у великодній ранок.

Важливо пам'ятати, що яйця та продукти, які містять яйця, не можна їсти до настання Великодня, щоб не порушити Великий піст.

Коли не можна фарбувати яйця: один день, про який варто пам'ятати

Отже, ми маємо два дні на фарбування яєць. Але є у Страсному тижні день, коли робити це суворо заборонено. І це — Страсна п'ятниця. В цей день церква згадує жертву Ісуса на хресті і будь-яке приготування їжі та робота по дому суворо заборонені. А народні прикмети кажуть, що якщо порушити заборону і щось приготувати або пофарбувати — щось точно ніде не так і страва не вдасться.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не слід фарбувати яйця на сам Великдень. Це світле свято створено для того, щоб згадувати диво Воскресіння, тож робота по дому в цей день не вітається.

Раніше ми розповідали про те, що не можна робити у Великий понеділок Страсного тижня . Існує як мінімум шість заборон, пов'язаних з цим днем.