Великий понеділок Страсного тижня: що не можна робити у цей день

Великдень
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

що не можна робити у страсний понеділок
canva.com

Із задоволенням ділимося з нашими читачами інформацією, важливою у контексті свята

29 квітня починається Страсний тиждень , період, вважається одним із найбільш значущих у церковному календарі, оскільки він описує останній тиждень земного життя Ісуса та присвячений згадці про Його страждання та величну жертву заради людства. У цей час віряни зосереджуються на роздумах про те, що пережив Христос заради людей, а також про Його смерть і воскресіння, що дає велику надію кожній людині. І починається тиждень з Великого понеділка. У цій статті ми розкажемо, що не можна робити у Великий понеділок — все, що варто взяти до уваги.

Перший день Страсного тижня — Великий понеділок 2024 — присвячений наступній події: під час церковної служби у храмах згадується історія про патріарха Йосифа, якого зрадили брати та через заздрість продали у рабство. Ця подія стала прообразом страждань Ісуса. Зрештою Йосиф з раба став паном. Також озвучується притча про безплідну смоківницю з Євангелія, яку Христос прокляв як символ нерозкаяної душі: смоківниця засохла прямо на очах учнів Христа.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цього дня християни, що дотримуються Великоднього посту, починають ще більш суворо дотримуватися його приписів, багато хто навіть відмовляється від їжі. Також з цього дня починають безпосередню підготовку до Великодня: прибирають у будинку та на подвір’ї, миють вікна, білять стіни, ремонтують поламане, фарбують, перуть, позбавляються від старих та непотрібних речей. Також обов’язково дотримуються заборон, які мають сакральне значення. Найважливіші з них ми публікуємо далі.

великий понеділок що не можна робити
kyiv-pravosl.info

Великий понеділок: що не можна робити

Візьміть наступну інформацію про заборони у Великий понеділок до уваги.

У Великий понеділок 2024 не можна:

  1. Вживати алкоголь, їсти продукти тваринного походження, яйця, молоко, оскільки триває Великодній піст.

  2. Веселитися, розважатися, приймати гостей чи самим відвідувати вечірки.

  3. Святкувати дні народження, одружуватися чи вінчатися.

  4. Сваритися, з’ясовувати стосунки.

  5. Заздрити, пліткувати, бажати комусь зла навіть подумки.  

  6. Не рекомендується також відвідувати цвинтар у Великий понеділок та й упродовж усього Страсного тижня.

великий понеділок 2024
pixabay.com

Не забудьте цього дня сходити за можливості до храму, покаятися, звернутися до Бога з молитвою, запалити свічку. Також пам’ятайте про важливість контролю своїх думок та уникайте негативу.

Сподіваємося, ця інформація була для вас корисною напередодні світлого свята Пасхи.

Також не пропустіть цікаву інформацію про те, хто не може пекти паски на Великдень. Все, що треба знати, вже у нашій статті за посиланням.