Великий вівторок 2024: що треба зробити у важливий день Страсного тижня

Великдень
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Великий вівторок перед Великоднем що треба зробити
canva.com

Підготовка до Великодня триває, тож поповнюємо ваші запаси корисної інформації щодо традицій Страсного тижня

Після Великого понеділка час звернути увагу на традиції та заборони Великого вівторка. Для всіх, хто цікавиться, публікуємо інформацію про те, що треба зробити у Великий вівторок перед Великоднем.

Раніше ми публікували статтю про дні Страсного тижня , що присвячені останнім подіям земного життя Спасителя. Тому ви знаєте, що у Великий вівторок 2024 віряни будуть згадувати, як Ісус викрив фарисеїв і книжників. Зазначається, що саме цього дня пролунали Його притчі про Страшний суд, кінець світу, десять дів, таланти, данину кесарю, а також пророцтва про зраду Іуди та зречення Петра.

Великий вівторок перед Великоднем: що можна робити

Враховуючи побажання наших читачів, розповідаємо більше про традиції Великого вівторка.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Так, цього дня в храмах проходять богослужіння: утреня, Великопісні години з читанням Євангелія, вечірня з Літургією Передосвячених Дарів, велике повечір'я. Тому християни стараються відвідати службу, помолитися, покаятися, запалити свічки.

Великий вівторок перед Великоднем що треба робити
pixabay.com

Далі йде активна фізична підготовка до Великодня. У Великий вівторок можна приділити час пранню, прасуванню, ремонту речей, а також очищенню простору: багато хто віддає непотрібні речі тим, хто їх потребує. За необхідності, також можна працювати в саду чи на городі. Важливо закінчити ці роботи до кінця дня, оскільки у наступні дні потрібно буде акцентувати увагу на іншому й важка фізична праця буде заборонена.

У Великий вівторок також підготовлюють рушники та скатертини на святковий стіл, а також одяг до церкви. Можна також прикрашати дім до свята, створювати відповідну атмосферу.

Що стосується харчування, продовжується Великодній піст, а в Страсний тиждень він стає ще більш суворим. Цього дня слід дотримуватися сухоїдіння. Можна їсти пісний хліб, сирі овочі, фрукти, ягоди, сухофрукти, горіхи, мед — будь-яку рослинну їжу без термічної обробки й олії. Проте не можна пити чай, компот і кисіль, лише воду.

День варто провести у спокійній атмосфері, виділити час на молитву та вивчення Біблії, згадувати непростий земний шлях Христа та розмірковувати про Його жертву заради людства.

Чудовим закінченням дня буде гарний благодійний вчинок.

Що не можна робити у Великий понеділок

Також скажемо кілька слів про те, що не можна робити у Великий понеділок Страсного тижня, аби провести день правильно. Під забороною:

  1. Будь-які святкування, проведення весілля чи вінчання;

  2. Розваги, танці, спів, адже триває найбільш скорботний тиждень року;

  3. Сваритися, скандалити, з’ясовувати стосунки;

  4. Пліткувати, брехати, наговорювати на когось, дозволяти негативні думки;

  5. Відмовляти у допомозі чи милостині, якщо до вас звернуться.

що можна робити у Великий вівторок перед Великоднем
pixabay.com, canva.com

Тепер ви знаєте, що треба зробити у Великий вівторок перед Великоднем. Також не пропустіть важливу інформацію про те, чи буде вихідний 6 травня. Всі деталі вже за посиланням.