Що треба з'їсти першим на Великдень за народними прикметами: будете здорові і щасливі цілий рік

Великдень
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Паска, фото
Фото: pravda.if.ua

На святковому столі мають бути символічні страви

З настанням Воскресіння Христового закінчується Великий піст. Та незалежно від того, чи дотримувались ви його, це світле свято потрібно розпочинати згідно з великодніми традиціями. Тож далі розповідаємо, з чого потрібно розпочинати святкову трапезу.

Великий піст обмежував гастрономічні уподобання вірян. Їм не дозволялося їсти м’ясні та молочні продукти, яйця та вживати алкоголь. У деякі дні посту обмеження в їжі були ще більш суворими. Але після закінчення нічного богослужіння на Великдень про все це можна забути та вдосталь поласувати смачними стравами, які господиня дому поставить на святковий стіл.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Але що потрібно з’їсти на Великдень першим, щоб привернути мир та злагоду у свою родину? Чи можна їсти будь-який продукт, тільки б той був освячений у церкві? Даємо чітку відповідь!

З чого починати великодню трапезу

За традицією першою потрібно з’їсти освячену крашанку , яка є символом вічного життя. Попередньо нею потрібно легенько стукнути крашанку іншого члена родини - вважається, чия не розіб’ється, той буде щасливим весь наступний рік.

Крашанки, фото
Фото: sestry.eu

Яйце дозволяється заїдати освяченою паскою . Також на святковому столі має бути сирна паска , що має форму усіченої піраміди. Така форма символізує труну, де сталося воскресіння Ісуса Христа.

Сирна паска, фото
Фото: lviv.media

Потім можна переходити до вживання м’ясних страв , від яких віряни відмовлялися протягом Великого посту - буженини, домашньої ковбаси та холодцю. Не менш важливо, щоб на святковому столі були і страви з риби , яка вважається символом християнства. Це може бути запечена в духовці риба зі спеціями та овочами, рибні котлетки або ж великодній рибний пиріг.

Домашня ковбаса, фото
Фото: meta.ua
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше лікар розповів, як вийти з посту без шкоди для здоров’я. Інакше можна святкувати Великдень під крапельницями.