Як себе вести на Провідну Неділю: від привітань — до традицій у храмах

Великдень
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Свічки у храмі, фото
Фото: anncapictures

Зустрічаємо Провідну Неділю: як вітатися, і що нести у храм

Першу неділю після травня називають Провідною. Це — день поминання померлих, який в народі також називають Червона гірка. У 2024 році вона припадає на 12 травня. Раніше ми публікували чудотворні молитви до святого Миколая, а тепер розкажемо, як себе вести на Провідну Неділю.

У день Провідної Неділі віряни згадують померлих. Загалом, весь тиждень після Великодня вважається поминальним. В цей період не відзначають свят, не слухають музику та не танцюють.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Наші пращури ставили на підвіконня свічку, аби померлі бачили, де їхній дім, та не заблукали. А ще на ніч було заведено залишати паски та писанки, пусту тарілку і ложку, аби душі спочилих могли поїсти освячену їжу.

Поминальні свічки, фото
Фото: jellaklauke

Що нести у храм

Здавна до храмів несли коливо, традиція збереглася й досі. Це спеціальна страва для Провідної Неділі. Вона схожа на кутю. Її обов'язково поливають медом або цукровим сиропом, а зверху родзинками викладають хрест. Також із собою беруть паски, крашанки та писанки. Після служби їх освячують та несуть на кладовище.

Чи можна вітатися упродовж тижня

Вважається, що в поминальні дні вітатися не коректно. Проте це — поминальний тиждень Великодня. У цей період кажуть наступне: “Дай нам, Боже, щастя, здоров’я, всякого добра, а померлим дай, Боже, лежати та цю землю тримати".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Коливо у храмі, фото
Фото: Pinterest

Раніше ми публікували календар церковних свят на травень 2024 року. Для вас — добірка важливих дат за новоюліанським календарем.