Початок Великого посту: що не можна їсти, а що можна в цей період + меню зі смачними стравами

Великий піст
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

що не можна їсти в великий піст
pixabay.com

18 березня починається Великий піст перед Пасхою — дуже важливий період для усіх християн

У нашому розділі “Свята” регулярно з’являються актуальні матеріали з важливих для українців приводів. Зокрема, перед стартом Великоднього посту ми вже підготували низку статей, які мають бути під рукою у кожного, хто планує його дотримуватися. У цій статті ми розповідаємо, що не можна їсти в Великий піст, а що можна , а також публікуємо ідеї пісних страв, з яких ви зможете скласти своє ідеальне меню.

Нагадаємо, що підготовка до Великодня 2024 включає в себе як тілесне, так і духовне очищення, тому не варто сприймати піст як дієту, адже все набагато глибше. У Великий піст 2024 віряни будуть багато молитися, вивчати Святе Письмо, контролювати свої думки, помисли та поведінку в цілому. Обов’язково християни, що дотримуються посту, підуть до сповіді та причащання. І, звичайно, віддаватимуть перевагу скромній пісній їжі.

що можна їсти в великий піст
pixabay.com

Що не можна їсти у Великий піст 2024

Одразу зазначимо, що кожний тиждень Великого посту має свої глибокі сенси, а в плані заборон та суворості вимог перший тиждень посту та сьомий — на першому місці.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Отож, упродовж усього посту заборонені:

  • м’ясо та всі похідні від нього страви, а також копчені вироби, фаст-фуд;

  • всі молочні продукти;

  • вершкове масло та яйця (через їхню наявність у випічці та борошняних виробах вони також під забороною);

  • солодощі, що містять яйця, молоко та молочні продукти);

  • риба морська і річкова, рибні консерви, окрім наступних святкових днів: Благовіщення Пресвятої Богородиці та Вербну неділю; а ікра — в Лазареву суботу;

  • алкоголь. Можна випити келих вина лише по суботах та неділях (крім останньої суботи перед Великоднем).

Чистий понеділок (перший день посту) та Велику п'ятницю (передостанній день посту) бажано проводити без їжі.

великий піст меню
pixabay.com

Що можна їсти у Великий піст

Під час Великоднього посту можна їсти:

  • Свіжі, приготовані, мариновані, засолені та квашені овочі;

  • Фрукти та ягоди;

  • Усі крупи, горіхи та сухофрукти;

  • Бобові, якими здебільшого замінюють м'ясо;

  • Зелень та морські водорості;

  • Гриби;

  • З солодощів — мед, мармелад, вівсяне печиво, халва, гіркий чорний шоколад, льодяники та пісний зефір;

  • Прісні макаронні вироби (без яєць), хлібці, лаваші та хліб;

  • Різних видів олії, але лише у відведені для цього дні.

Меню у Великий піст 2024

Зазначимо, що у Великодній піст є певний графік, якого слід дотримуватися, і виходячи з нього, формувати своє меню на Великий піст. Зокрема:

  1. Понеділок, середа, п’ятниця — сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти);

  2. Вівторок, четвер — гаряча їжа, приготована без використання олії;

  3. Субота та неділя — їжа з використанням олії.

великий піст меню
pixabay.com

Для вашої зручності та аби ви могли сформувати для себе найбільш підходяще меню на Великий піст, враховуючи ще й наведений вище графік, ми зібрали найсмачніші ідеї страв на Великодній піст. Формуйте своє пісне меню під себе й так, аби меню на Великий піст було смачним, цікавим та повноцінним з огляду на корисні речовини.

Перші страви: крем-суп з селери, розсольник без м'яса, пісний борщ із квасолею і пісні пампушки з часником, крем-суп з гарбуза, гороховий суп, сочевичний суп із грінками, грибний суп з лісових грибів, крем-суп з шампіньйонів, суп-пюре з цвітної капусти або броколі, томатний суп гаспачо.

Гарніри та другі страви: пісні оладки з броколі або кабачків, пиріг з картоплею та гречкою, пиріг з капустою, пісні голубці без м'яса, голубці з картоплею, пісні вареники з капустою, гречка з грибами, рисова каша з овочами, пшоно, перловка зі спеціями на сковороді, булгур, манна каша з сухофруктами та горіхами, тушкована сочевиця з овочами, соєве м'ясо зі спаржею, лобіо, картопляні зрази, овочеве рагу з грибами, тушковані котлети із соєвого м'яса, паста з “фаршем” з машу, плов із соєвим м'ясом, смажений рис з овочами, банош з грибною підливкою, деруни, гречані котлети з грибами, кіноа з овочами, стейки з цвітної або молодої капусти, вегетаріанське чилі кон карне з машу, гриби гливи у клярі, манники з грибами, фалафель, картопля по-селянськи з часником та спеціями, фаршировані рисом та грибами помідори, гречаники з грибами;

Салати: весняний салат з черемшею та яйцем, капустяний салат із морквою, тушкована капуста з грибами, вінегрет із квашеною капустою, пікантний салат з броколі та яблуками, теплий овочевий салат із фунчозою, бурякова ікра, морква по-корейськи, квашена капуста з ароматною олією та цибулею, салат з рукколою та горіхами, салат з вареною квасолею;

Закуски: хрумкий нут зі спеціями в духовці, паштет із горіхів, запечений гарбуз з травами, хумус, мариновані баклажани, пісний паштет з квасолі, вегетаріанські тако, кабачки з часником, рулетики з лаваша з картоплею і грибами, пиріжки з квасолею, грибами, буряком і сливами, китайські млинці з зеленою цибулею, фаршировані печериці з шапкою з вегетаріанського сиру, смажені кабачки з вегетаріанським майонезом, бабагануш, мочені баклажани з морквою, мариновані шампіньйони по-корейськи, корисні картопляні чипси з батату;

Десерти: яблучні кільця в пісному тісті, домашня халва, смузі з бананом та вівсянкою, пісні налисники, печені яблука із сухофруктами, вівсяномлинець з банановою начинкою, бананові оладки, банановий хліб, ягідні тарталетки без випікання, морквяний пиріг, грецька манна халва, апельсинові кекси, пісна шарлотка, рогалики з варенням, солодка гарбузова каша, обсмажений арахіс, гранола з медом, кисіль, компот, морси, свіжі соки, вівсянка на воді з яблуками та корицею, галета з журавлиною та волоськими горіхами, манник з вишнею, вергуни, апельсинові цукати.

що не можна їсти в великий піст
pixabay.com

Підсумовуючи, хочемо зазначити, що Великий піст — велика праця над собою. Цей період допомагає покращити тіло й піднести дух, наблизитися до Бога, позбавитися усього непотрібного і шкідливого у своєму житті.

Тож, сподіваємося, наші рекомендації були для вас корисними.

Також не пропустіть важливу інформацію про традиції та заборони Великого посту, щоб правильно провести цей період перед Великоднем.