За 7 днів до Великодня: особливості святкування Вербної неділі

Великдень
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Гілки верби, фото
Фото: maximum.fm

Це свято також має іншу назву - Вхід Господній в Єрусалим

Вербна неділя є одним з найголовніших християнських свят, що пов’язане зі святкуванням Великодня . Про традиції та атрибути цього свята - розповідаємо далі.

Наші предки називали це свято Вербицею. До приходу християнства на територію сучасної України це було язичницьке свято, а потім воно злилося з християнською подією - Входом Господнім до Єрусалиму.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли буде Вербна неділя у 2024 році

Ви вже знаєте, що від вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, через що більшість свят змістилася у даті. Проте це не стосується Великодня та інших, пов’язаних з ним свят.

Традиційно Вербну неділю святкують за 7 днів до Великодня. Враховуючи, що цьогоріч це велике свято припадає на 5 травня, тож Вербна неділя буде 28 квітня.

Віряни на службі в церкві, фото
Фото: vinnitsa.info

Традиції святкування

Цього дня Ісус Христос увійшов до Єрусалиму і юдеї вітали його пальмовими гілками. Оскільки у нашому регіоні ці дерева не ростуть, їх замінили вербовими гілками.

У Вербну неділю віряни йдуть на богослужіння до храму, щоб освятити вербові гілочки. Згідно з однією з традицій, дівчата та хлопці “б’ють” ними тих, хто пропустив службу. Водночас при цьому кажуть: “Не я б’ю - верба б’є, за тиждень Великдень”. А щоб побажати один одному здоров’я та достатку, кажуть: “Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!”.

Також наші предки вірили, що освячена верба допомагає захистити дім від незгод та дарує його мешканцям здоров’я, тому гілочки зберігали до наступної Вербної неділі.

Що не можна робити на Вербну неділю:

  • сваритися, лихословити, ображати інших та бажати їм зла;

  • займатися важкою фізичною працею, хатніми справами, рукоділлям та ремонтом - цим можна привернути нещастя;

  • пишно святкувати якісь події та відвідувати розважальні заклади;

  • вживати м’ясо, яйця та молочні продукти, оскільки триває Великий піст;

  • розчісувати волосся, щоб не привернути неприємності;

  • викидати торішні гілочки верби - їх потрібно спалити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, коли буде День весняного рівнодення у 2024 році. У цій статті розповідаємо про заборони та ритуали, які принесуть удачу.