Книга - це найкращий подарунок, а особливо така! Найдорожчі книги світу

Особистісний розвиток
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Найдорожчі книги світу
Одна з найдорожчих книг у світі. Фото: Wikipedia

Найбільше дорогі книги у світі

Книга - це не лише найкращий подарунок, чудове проведення часу чи можливість поповнити свою бібліотеку. Вона може стати чудовим надбанням, вигідним вкладом та цінним предметом для колекціонерів, особливо, якщо надрукована сотні років тому.

Найдорожчі книги були надруковані дуже давно. Сьогодні більшість з них знаходиться у приватних колекціях та музеях, вони мають історичну цінність, а їх вартість дорожчає з кожним роком, розповідає delo.ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Кодекс Лестера" - ціна $30,8 млн

Оригінальна назва The Codex Leicester. Автором є художник та вчений Леонардо да Вінчі. Сьогодні належить Біллу Гейтсу, який придбав її у 1994 році.

"Євангеліє Генріха Лева" - $12,4 млн

Рукописне видання Євангелія, створене 1188 року на замовлення герцога Саксонії та Баварії Генріха Лева - друга за вартістю книга у світі. Оригінальна назва - The Gospels of Henry the Lion. Вона включає чотири Євангелія обсягом 226 сторінок, і зараз зберігається у бібліотеці імені герцога Августа у місті Вольфенбюттель (Німеччина).

"Птахи Америки" - $8,8 млн

Оригінальна назва - The birds of America, - Джон Джеймс Одюбон. Це книга, в якій зібрано наукові описи та ілюстрації птахів Північної Америки. Але її цінність зумовлена історією написання, адже автор малював птахів у реальному розмірі, відстежуючи їх та роблячи з них опудало, тому книга висотою 127 см. Усього опубліковано близько 200 екземплярів. Один з останніх екземплярів книги придбав Шейх Катар Сауд на аукціоні в 2000 році.

"Кентерберійські оповідання" - $7,5 млн

The Canterbury Tales - оригінальна назва книги, яка надрукована 1477 року в друкарні англійського першодрукаря Вільяма Кекстона. Один з дванадцяти екземплярів було продано 1998 року з аукціону Christie's.

"Перше фоліо: комедії, історії та трагедії Шекспіра" - $5,5 млн

Оригінальна назва - First Folio: Comedies, Histories and Tragedies. До збірки увійшли усі п’єси Шекспіра. Вона вважається однією з найважливіших книг в історії англійської літератури. З 750 екземплярів, випущених XVII столітті, нині повністю збереглося близько 40.

"Біблія Гутенберга" - $5,4 млн

Відома як Біблія з 42 рядків або Біблія Мазаріні надрукована Йоганном Гутенбергом у 1450-х роках. Вона особлива тим, що є однією з перших великих книг, надрукованих з використанням технології друку рухомим шрифтом, і стала ключовою віхою в історії друку та розповсюдження видань. Останній відомий продаж повної Біблії Гутенберга на аукціоні відбувся в 1987 році, коли копію було продано за $5,4 млн.

"Бестіарій герцога Нортумберлендського" - $5,4 млн

Примірники цієї книги датовані приблизно 1250-1260 роками, наразі їх збереглося не більше сорока. Книга є поєднанням описів тварин, алегоричних інтерпретацій і християнських моральних уроків, що супроводжуються чудово деталізованими ілюстраціями. Усього там описано 112 реальних та вигаданих середньовічних тварин, автор невідомий. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, які книги українських письменників варто прочитати кожному. Вони популярні не лише в Україні, а й у цілому світі.