Подарують затишок та змусять змінити життя: 10 сучасних українських письменників, яких потрібно читати кожному

Особистісний розвиток
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Книга на підвіконні, фото
freepik.com

До Всесвітнього дня письменника ділимось добіркою сучасних українських авторів, які мають бути в вашій бібліотеці

3 березня відзначають Всесвітній день письменника. Гадаємо, це чудовий день для того, щоб познайомитися з найкращими українськими письменниками нашої сучасності.

Сучасна українська література — це відображення нашого часу. Отже, любителям книг (та не тільки) точно варто познайомитись з творчістю цих 10 авторів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1. Софія Андрухович — перекладачка, публіцистка, письменниця і навіть психологиня, яка досконало розуміє тонкощі людської душі. Її роман "Фелікс Австрія" отримав численні нагороди і перекладений на багато мов.

2. Таіс Золотковська — авторка книг для дорослих і дітей, яка змушує читачів задуматися про пошук власної ідентичності та створення власного світу. Рекомендуємо її твори "Лінія зусиль", "ФарФор", "МарМур".

3. Любко Дереш — автор, чиї твори провокують читачів на міркування про себе і світ. Його книги можуть бути суперечливими, але вони точно змусять вас думати. Почитайте "Миротворець", "Остання любов Асури Махараджа", "Пісні про любов та вічність".

4. Сергій Мартинюк — автор роману "Капітан Смуток", який розповідає про пригоди двох друзів у 90-их роках в Україні. Його твори пронизані магією дитинства та колоритом того часу.

5. Мирослав Лаюк — поет, прозаїк, телеведучий, вчений і викладач. У 2018 році він увійшов до списку "30 under 30" від видання KyivPost, як один з 30 українців, які вирізняються у найрізноманітніших сферах діяльності. Його роман "Баборня" увійшов до короткого списку "Книги року BBC".

6. Любов Якимчук — поетеса, колумністка і сценаристка, що виступає у музично-поетичному дуеті з контрабасистом Марком Токарем. Її вірші перекладені на багато мов, серед яких англійська, німецька, шведська та французька. Варто почитати такі твори Любові, як "Ніч 10-го року", "Абрикоси Донбасу", "Жінка, дим і небезпечні предмети".

7. Марк Лівін працював у сферах маркетингу, реклами та телебачення. Він є співведучим подкасту про психологію, автором кількох успішних художніх і нон-фікшн книг, а ще лауреатом літературних конкурсів "Смолоскип" і "Коронація слова". Почитайте "Життя та інша хімія", "Бабине літо", "Рікі та дороги".

8. Надійка Гербіш набула популярності після видання книг "Теплі історії до кави" та "Теплі історії до шоколаду". Її історії подарують вам затишок та відчуття дива.

9. Сергій Жадан — автор, якого не потрібно представляти. Його книги є портретом українців — чесним і відвертим. Почитайте такі роботи, як "Месопотамія", "Ворошиловград", "Життя Марії", "Вогнепальні й ножові", "Ефіопія".

10. Юрій Андрухович — автор карнавальної прози, який є одним з найкращих прикладів постмодернізму в українській літературі. Його стиль неповторний, а твори наповнені паранормальністю та інтертекстуальністю. Почитайте "Перверзія", "Лексикон інтимних міст", "Таємниця. Найпотаємніше життя", "Листи в Україну. Вибране".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про 7 книг , які точно варто прочитати цієї весни. Вони подарують незабутній настрій та натхнення!