Що колекціонувати, щоб заробити у майбутньому

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото аукціон
Фото: euronews

Колекціонувати можна будь-які речі

Безліч людей полюбляють збирати різноманітні речі: від листівок до павуків. Ретро-автомобілі, предмети мистецтва, марки, вінілові платівки, раритетні сорти віскі або вина унікальні, і їх цінність з часом буде лише зростати. Для одних людей це просто хобі, а для інших - справжній сенс життя та прибутковий бізнес.

Звичайно, мода на колекціонування також присутня, але справжні колекціонери не перемикають свою увагу на нове, а залишаються вірними своєму захопленню. Які речі колекціонувати, щоб вкласти гроші та отримати прибуток у майбутньому, розповідає new.minfin.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви лише починаєте колекціонувати певні речі, розраховувати на швидкий прибуток не варто. Потрібно час, знання, досвід та послуги експерта.

Колекційні та інвестиційні монети

Часто золоті та срібні монети купують на подарунок, але також інвестиційні і пам'ятні монети прагнуть придбати для подальшого перепродажу та отримання прибутку. Асортимент пам'ятних монет з дорогоцінних металів, випущених НБУ: 49 видів золотих монет і близько 300 срібних. Їх купували і українці, і закордонні інвестори. Найактивнішими були покупці і інвестори з Німеччини, США, Гонконгу і Польщі.

Продати колекційні та інвестиційні монети можна на спеціалізованих аукціонах. На відміну від злитків, ціна монет з дорогоцінних металів може залежати не тільки від вартості металу. Значення має кількість випущених екземплярів, рік випуску, тематика та інше. Тому прогнозувати, яка монета зросте у ціні з часом неможливо.

Поштові марки

Кожного року кількість філателістів зростає у всьому світі. Понад 60% китайських мільйонерів вкладає гроші в рідкісні види марок. Цінність марок збільшується, адже кількість їх не змінюється. Ціна на марки - складний процес на який впливає тираж, рік випуску, історія та особистість попереднього власника, тираж марок, при друкуванні якого була допущена помилка, зовнішній вигляд та цілісність екземпляра.

Колекціонування марок - довгострокова інвестиція. Цінність марок в тому, що їх вартість не прив'язана до економічних показників, які визначають котирування акцій, золота або ціну квадратного метра.

Вінілові платівки

В Україні платівки купують передусім меломани, для насолоди. Високо цінуються видання, які у свій час були повністю розкуплені, і більше не перевидавалися. Від якості вінілу залежить чистота звучання та довговічність платівки, найвище цінуються японські видання.

Передбачити попит пластинки в майбутньому практично неможливо. Тому є сенс купувати творчість тих музикантів і груп, які вам до душі. Але в цілому більше цінуються видання “Limited edition” і екземпляри з автографом виконавця.

Купити та продати платівки можна в інтернеті, на щомісячному ярмарку Kyiv Vinil Musik Fair та на щорічному фестивалі у Львові Leopolis Jazz Fest.

Картини перспективних художників-початківців

Якщо ви не мистецтвознавець і погано розбираєтеся в живописі, без допомоги стороннього експерта не обійтися. Також це довгострокове вкладення, адже у вдалому випадку ціна починає зростати через 10-15 років, тому варто придбати те, що подобається вам, для окраси внтер’єру.

Вино

Для України такий вид вкладень поки не дуже популярний, а світі інвестиційна привабливість вина тільки зростає. Адже елітним винам потрібен час на дозрівання, а кількість покупців з кожним роком стає більшою, особливо в Китаї.

Пляшка колекційного вина, за оцінками експертів, за 5-7 років дорожчає приблизно в два рази.Дізнатися, які вина найбажаніші у світі, можна зі звіту авторитетного американського експерта Роберта Паркера. Кожні два місяці він оновлює список 100 кращих вин найбільш перспективних з погляду інвестицій.

Вигідними можуть бути інвестиції в молоде вино на стадії бочки, тобто до його розливу в пляшки. Колекція вин - інструмент на перспективу інвестування, і покладатися на поточні тренди не варто. Закордонні і компаніЇ-негоціанти беруть на себе складання колекції елітних вин (з урахуванням побажань інвестора) і її подальше зберігання. Аккаунт-менеджер регулярно інформує клієнта про динаміку цін на вина і, якщо надходить команда, продає їх.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали по порцеляновий сервіз “Рибки” . Деякі кольори цього посуду коштують шалених грошей.