Невідкладна психологічна допомога: 4 головні кроки РІПУ

Психологія
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Якщо людина опинилася у травмувальній ситуації, необхідно обов'язково її підтримати. Але варто знати, як правильно звернутися до неї та що говорити, аби не нашкодити ще більше. Раніше ми писали, які звички дратують оточуючих, а тепер розкажемо, що таке РІПУ.

Будь-хто може стати жертвою травмувальної події, пише телеграм-канал “Психологічна підтримка”. До таких відносяться фізичне насильство, погрози, булінг, природні катастрофи, ДТП, втрата близької людини, терористичні акти, воєнні події тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Існує ефективний інструмент надання допомоги людині, які опинилися в травмувальній ситуації. Міністерство охорони здоров'я та Сили безпеки Ізраїлю використовують метод РІПУ.

РІПУ означає 4 слова — 4 кроки до відновлення в людини почуття безпеки та контролю. А саме: Разом, Ініціатива, Питання, Усвідомлення.

Невідкладна психологічна допомога: 4 головні кроки РІПУ - фото №1

1. РАЗОМ

Запевніть постраждалого, що ви поруч, і нікуди не дінетеся. Це викличе у людини відчуття безпеки та захищеності.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

2. ІНІЦІАТИВА

Не потрібно заспокоювати людину і відправляти відпочити. Варто навпаки спонукати її до активності та дії. Не дозволяйте постраждалому бути пасивною жертвою. Він повинен відновити в собі почуття контролю.

3. ПИТАННЯ

Не видавайте своїх емоцій під час спілкування із постраждалим. Ваше спілкування має бути раціональним і ментальним. Не потрібно спонукати людину висловлювати свої почуття.

Невідкладна психологічна допомога: 4 головні кроки РІПУ - фото №2

4. УСВІДОМЛЕННЯ

Якомога частіше наголошуйте на тому, що травмувальна ситуація завершилася. Усе позаду, все минуло. Заохочуйте людину розповідати про те, що було перед травмувальною подією.

Потрібно ставити запитання, які допоможуть створити послідовну розповідь. Але не можна питати, як людина почуває себе.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Не допускайте емоцій зі свого боку і також не давайте потерпілій особі в них занурюватися. Послідовно діючи за алгоритмом РІПУ, ви допоможете людині відновити почуття безпеки та контролю, що є ключовим елементом у процесі психологічної реабілітації,

— ідеться у повідомленні.

Раніше ми писали про психологію жертви. Експерт Дмитро Карпачов розповів, як відрізнити поведінку людини, яка була жертвою.

Фото: Pinterest Фото: Pinterest