Не образити, а допомогти: що ви маєте знати про конструктивну критику та її використання в житті

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Конструктивна критика допомагає виділити області поліпшення. Це чесна оцінка роботи людини, яка покликана на нього позитивний вплив і надати практичні рекомендації для розвитку навичок та здібностей. Звучить добре, чи не так? Але як правильно давати конструктивну критику та як на неї реагувати?

Що таке конструктивна критика?

Для початку слід зазначити, що конструктивна критика це не оцінка характеру чи особистості, не критика без запропонованих рішень, не образа чи приниження, пише coachhub.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Конструктивна критика спрямована на те, щоб допомогти людині вчитися та розвиватися. Критика деконструктивна, коли вона не становить жодної цінності для одержувача. Така форма зворотний зв'язок дуже важлива у роботі, а й у звичайному житті варто дотримуватися цих принципів. Адже деконструктивними зауваженнями можна лише зламати моральний дух людини та підірвати довіру.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Приклади конструктивної та деконструктивної критики

Найкраще зрозуміти, що таке конструктивна критика можна на прикладах.

Конструктивно:

Ви не тримаєте мене в курсі своїх завдань, давайте щотижня надолужувати втрачене, щоб обговорити ваш прогрес.

Деконструктивно:

У вас що, язика нема? Мені потрібно знати, чим ви займаєтеся.

Конструктивно:

Я бачу, що ви пропустили цей дедлайн. Я знаю, що ви вклали багато зусиль у цей проєкт, але, будь ласка, попереджайте заздалегідь, якщо ви вважаєте, що вам потрібно більше часу.

Деконструктивно:

Ви пропустили цей термін, це зовсім непрофесійно.

Не образити, а допомогти: що ви маєте знати про конструктивну критику та її використання в житті - фото №1

Переваги конструктивної критики

Крім того, що конструктивна критика не демотивує, вона має інші переваги.

Покращує продуктивність

Конструктивний зворотний зв'язок — цінний інструмент для зростання та суттєвий внесок у освоєння нових навичок та розвиток своїх здібностей.

Зворотній зв'язок є ключем до особистісного зростання та вдосконалення, і він може вирішити проблеми, які в іншому випадку дорого обійшлися б одержувачу,

— каже Франческа Джино, докторка філософії у Гарвардській школі бізнесу.

Створює культуру зворотного зв'язку

Відкрите та чесне спілкування корисне у будь-якому середовищі. Можливість давати та отримувати конструктивну критику може зменшити страх критики та підвищити здатність співробітників дотримуватися вказівок.

Люди хочуть зворотного зв'язку та отримують її

Конструктивно висловлювати критику складно через страх, що її не сприймуть добре. Однак дослідження журналу "Особистість та соціальна психологія" показує, що ступінь бажання людей отримувати зворотний зв'язок значною мірою недооцінюється. Розмова не завжди може бути комфортною, але ці результати показують, що люди оцінять чесність і використовуватимуть її для покращення.

Як давати конструктивну критику?

Не образити, а допомогти: що ви маєте знати про конструктивну критику та її використання в житті - фото №2
  1. Виберіть відповідне місце

Виберіть тихе та відокремлене місце, де людина зможе почуватися невимушено. Створіть безпечне середовище для чесної та ефективної розмови.

  1. Будьте точні

Уникайте розпливчастих коментарів та суб'єктивних спостережень.

  1. Спостерігайте за реакцією співрозмовника

Зворотній зв'язок не буде корисним і навіть не буде почутим, якщо одержувач закритий або емоційний. Наприклад, якщо ви помітили ознаки хвилювання, паніки чи пригніченості, запропонуйте зробити перерву або запитайте, чи не хоче людина поділитися своїм поглядом.

  1. Пропонуйте рішення‍

Конструктивний зворотний зв'язок ніколи не є критикою без рішення. За кожним пунктом критики пропонуйте рекомендації, як його покращити.

Як отримувати конструктивну критику?

Не образити, а допомогти: що ви маєте знати про конструктивну критику та її використання в житті - фото №3
  1. Слухайте

Не перебивайте та звертайте увагу на те, що вам кажуть.

  1. Будьте відкритим

Щоб добре сприймати критику, потрібна сила та сміливість. Якщо ви покажете, що ви зацікавлені та серйозно ставитеся до думки людини, яка ділиться зворотним зв'язком, ви покажете, що готові до навчання та мотивовані на зростання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. Ставте запитання

Не бійтеся просити роз'яснень чи конкретних прикладів. Якщо зворотний зв'язок не зрозумілий, ставте питання, щоб переконатися, що ви розумієте, про що йдеться.

Раніше ми публікували поради психолога для гіпервідповідальних людей, які ризикують вигоріти, як сірник. Вони допоможуть навчитися відпочивати.