Чим небезпечна маніпулятивна похвала, особливо на роботі

Психологія
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Маніпулятивні методи, які використовують керівники в роботі - давно відомий і розповсюджений прийом. Особливо, якщо вони працюють разом довгий час і вже добре вивчили своїх підлеглих і їх риси характеру.

Але, коли ви свідомо піддаєтеся на маніпулятивну поведінку - це одне, а коли зовсім не підозрюєте про це - зовсім інша справа. Розбиратися з найрозповсюдженішими способами маніпуляцій, які застосовують керівники у роботі, будемо разом з work.ua .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1. Тиск на жалість

"Я знаю, що ви у відпустці, але у нас важливий проєкт, і без вас важко буде виконати роботу якісно. Зможете ввечері вийти в скайп, потрібно обговорити важливі питання?"

Згідно з теорією Еріка Берна в такому посланні на явному рівні спілкуються двоє колег-"дорослих", а на прихованому - начальник стає на позицію "дитини", яка просить "батька" допомогти їй. Людина відчуває себе рятівником і незамінним елементом. Почуття власної значущості - одна з найбільших людських потреб, яку неможливо наситити.

Чим небезпечна маніпулятивна похвала, особливо на роботі - фото №1

2.Тиснути  на почуття провини

"Ви і так у відпустці, а в нас розпал сезону, принаймні вийдіть  хоча б у скайп?"

Та ж ситуація, проте з іншим посиланням. У цьому випадку позиція начальника батьківська, а підлеглому дістається роль непослуха. Звісно, щоб заслужити визнання можна відмовиться від зручного часу відпустки, вийде понаднормово і буде працювати за трьох, попри втому чи невдоволення сім'ї.

3. Порівняння з іншими

"Ваші показники найгірші, тому вам потрібно більше намагатися" або "Такої помилки припускаються лише недосвідчені працівники, але від вас я цього точно не очікував!"

Ситуації де вас порівнюють з іншими і оцінюють кожен крок, особливо не на вашу користь, дуже неприємні. Цей прийом давно перестав бути таємним: дошки "Найкращий працівник місяця", це прийоми управління, які засновуються  на порівнянні. Звичайно, всім хочеться бути кращими за інших, іноді докладаючи надмірних зусиль і ідучи на жертви.

Чим небезпечна маніпулятивна похвала, особливо на роботі - фото №2

4. Беруть на слабо

"Клієнт сумнівається і  не дуже довіряє твоєму досвіду, може, краще доручити це комусь іншому?"

Цей метод добре спрацьовує з людьми, які люблять проявити себе в екстремальній ситуації. Коли все спокійно і розмірено, вони нудьгують і  виконують роботу як не будь. Зате при форс-мажорах - проявляють свої найкращі якості. Скепсис з боку начальства підстьобне такого співробітника доводити свій професіоналізм, завзятість і цілеспрямованість попри всі перешкоди. Такий підхід дещо грубуватий, тому керівники часто використовують третю особу, щоб донести до підлеглого свої сумніви в його силах.

5. Лестощі

"Я не можу доручити це важливе завдання нікому, крім вас".

Створюючи якийсь образ в очах оточення, ми хочемо виглядати цілісною, відповідальною особистістю, яка у своїх діях послідовна і розсудлива. Віра і підтримка сторонньої людини можуть зарядити енергією і додати нам сили. Лестощі також використовуються, щоб нав'язати свою точку зору: "Ви ж такий розумний і розумієте, що найкращим варіантом було б...".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Пам'ятайте, що працювати - це звичайно добре, особливо, якщо робота вам подобається. Але навантажувати себе зайвою роботою не варто, щоб не вигоріти і не призвести організм до перевтоми .