Етикет спілкування стає важливим як ніколи! Психотерапевт розповів, як правильно говорити з людьми, які мають травматичний досвід (ВІДЕО)

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Внаслідок повномасштабної війни, яка триває в Україні вже майже 2 роки, все більше людей набувають травматичного досвіду. Через це у суспільстві просто необхідно сформувати етикет спілкування. Що ним передбачено і як спілкуватися з людьми, які пережили травматичну подію, розповідаємо далі.

Насамперед зауважимо, що травматична подія — це ситуація, яка спричинила багато негативних емоційних реакцій, що впливають на подальше життя та психоемоційний стан людини. У програмі "Ранок Вдома", що виходить на телеканалі "Дім", психотерапевт Антон Семенов  вирішив розповісти , як правильно спілкуватися з людьми, які мають травматичний досвід. Ці знання на сьогодні актуальні, як ніколи раніше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Експерт каже, що насамперед важливо запитати у співрозмовника, чи можна у нього про щось запитати. Фактично - отримати дозвіл, пояснює Антон Семенов:

По-перше, треба запитати співрозмовника, чи нормально якщо я тебе про це спитаю. Тобто отримати дозвіл на питання.
По-друге, є універсальна фраза, яка завжди працює. Можна сказати: "Вибачте, я поки не готовий про це говорити".
Виявилося, що всі наші люди достатньо чутливі, уважні і нормально на це реагують.

Етикет спілкування стає важливим як ніколи! Психотерапевт розповів, як правильно говорити з людьми, які мають травматичний досвід (ВІДЕО) - фото №1
Фото: ДІМ

Тимчасовий брак спілкування для людей, які набули травматичного досвіду, вважається нормою, оскільки це захисна реакція організму на подразники. Втім, якщо уникати контакту з іншими та, власне, цим досвідом, то лікування не відбудеться. Ініціатива лікування має йти від самої людини. Коли людина готова – вона лікується, говорить психотерапевт:

Тиснути — не варіант, адже це додає стресу. Тому краще не розпитувати, але й не уникати спілкування. Людям потрібна допомога, потрібне відчуття, що вони серед своїх, їм потрібна безпека, щоб відновлюватися та лікуватися.

Спочатку людина повинна вам довіритися. Потім вона розслабляється і може відкритися. Коли вже людина починає говорити, тоді важливо слухати. До того можна говорити про дрібниці, про все те, що не створює напругу. Дуже класно, коли спочатку звучить інформація, а потім пропозиція. Простий приклад: "Знаєш, у нас відкрилося нове кафе. Сходимо?!"

– радить Антон Семенов.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Психотерапевт зауважує, що якщо вам вдалося створити безпечні умови й людина розповіла про свій досвід, сприймайте його спокійно, як даність. Важливо зрозуміти, що лікування травматичного досвіду — це переживання емоцій. Додавати свої емоції точно не варто, бо цим ви людині ніяк не допоможете.

Треба перевести фокус з себе на іншу людину, на інформацію. Чарівне питання: "Чи правильно я розумію, що ...?" і додати те, що вам сказала людина,

– вчить фахівець, який наразі є тренером інструкторів ТрО ЗСУ з першої психологічної допомоги.

Вихід із цієї розмови повинен бути через розуміння і прийняття. Звісно, для того, щоб показати, що ви зрозуміли людину, треба співчувати. Людина розповідатиме про травматичний досвід дуже обережно і, звісно ж, чекатиме на вашу реакцію. Вона і покаже, чи не засуджуєте ви співрозмовника, чи розумієте, чи сприймаєте все, як є. Якщо ви дійсно вислухали, зрозуміли та показали, що залишаєтеся другом цій людині, тоді це матиме позитивний результат, говорить Семенов.

Важливо: вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров'я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, як розвинути у собі впевненість . Психотерапевт назвав три найдієвіші поради, які з цим допоможуть, аби ви могли побудувати своє щасливе та впевнене майбутнє!

Головне фото: medialab.online