Як відповісти на питання, коли відповіді немає? Поради психолога

Психологія
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Часто трапляються ситуації, коли у людини хтось щось запитує. І ці питання не завжди є доречними, коректними або із відомими відповідями. Раніше ми писали про карту конфлікту, а тепер розкажемо, розкажемо, як відповісти людині, коли не знаєте, що відповідати.

Психолог Дмитро Карпачов дав корисні поради щодо відповідей на запитання. Якщо ви потрапили у ситуацію, коли не знаєте, як відповісти людині, скористайтеся таким лайфхаком.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Отож, в першу чергу потрібно абстрагуватися від запитання. Не шукайте відповідь, якщо її нема, і не приймайте такий стан речей. Спробуйте обійти обмеження власного мислення.

Як відповісти на питання, коли відповіді немає? Поради психолога - фото №1

Коли ви ставите собі питання, на яке у вас не має відповіді, не приймайте такий стан речей. Адже це результат інертності нашого мислення, коли простіше не думати, не шукати відповідь, а просто обмежитись відмовкою — “не знаю” та й годі”,

— зазначив Дмитро Карпачов.

Відповіді на питання з неіснуючими відповідями:

  • Якби я знала відповідь, якою б вона була?

  • Чи є якісь варіанти правильної відповіді?

  • Якщо пофантазувати, які 3 ймовірні варіанти відповіді могли би бути?

  • Як би на це питання відповіла людина, яку ви вважаєте компетентною в цьому питанні? (Наприклад: ваш батько, ваша подруга, Ісус, Фройд, Карпачов тощо?)

  • Як я можу дізнатись відповідь на це питання, що треба для цього зробити?

  • Що б я порадила подрузі у подібній ситуації?

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Як відповісти на питання, коли відповіді немає? Поради психолога - фото №2

Зі слів Карпачові, потрібно шукати відповідь, а не відмовку. Фраза “не знаю” може спровокувати ще більше “дивних” запитань.

До речі, ці та подібні питання стануть вам у нагоді і тоді, коли до вас за порадою звертається ваша дитина чи підлеглий. Адже вони вчать шукати рішення, а не перекладати відповідальність на обставини, батьків чи керівника,

— резюмував психолог.
Раніше ми писали, як виховати дитину, не блокуючи її дорослішання. Психолог дав корисні поради батькам , які стануть в нагоді.

Фото: Pinterest