Що таке карта конфлікту і як вона може допомогти в житті

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Карта конфлікту — метод, який допоможе виявити основну причину сварки. Цю техніку описала психотерапевтка та експертка зі стосунків  Естер Перель . Вона впевнена, що карти конфліктів спонукають задуматися як про свою роль, так і про роль іншої людини у сварці, а також враховує той факт, що скандали майже ніколи не бувають сольними виступами з одним-єдиним призвідником чи винним.

Що таке карти конфлікту і як вони можуть допомогти у суперечках

Естер Перель розповіла wellandgood.com про те, що конфлікт схожий на динамічний інтерактивний танець.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Між рухами існує взаємозв'язок, коли мій рух викликає ваш рух, а ваш провокує мій, тому ми вносимо свій внесок у те, що робить інша людина,

— пояснила вона.

На думку психотерапевтки, в основі кожної сварки у стосунках лежить одна з трьох причин, через які пари сваряться: влада, довіра чи цінність . Якщо хтось бореться за владу, він може відчувати, що він не має справедливої ролі у прийнятті рішень у певній ситуації або що його думка не є пріоритетною; якщо люди борються за довіру, вони хочуть почуватися впевненими в тому, що можуть справді покластися на свого партнера, коли справи йдуть погано; і якщо вони борються за цінність, вони хочуть відчувати повагу та визнання з боку свого партнера за їхній внесок у партнерство.

Однак у запалі суперечки може бути складно зрозуміти, за що ви обоє насправді боретеся, саме тому Перель рекомендує створювати карти конфліктів під час перемир'я.

Карта конфлікту: з чого почати

Що таке карта конфлікту і як вона може допомогти в житті - фото №1
Фото — Pinterest

Згадайте недавню сварку, в якій ви та ваш партнер не знайшли рішення, або сварку, яка, здається, виникає неодноразово — наприклад, суперечка про те, хто залишає брудний посуд у раковині чи хтось спізнюється. Потім поставте собі такі питання (і попросіть вашого партнера зробити те саме), щоб розбити ситуацію на частини та зрозуміти, як і чому вона розгорнулася саме так:

►Що робив кожен із вас до початку сварки?

►Як насправді розпочалася сварка?

►Які бойові стратегії ви використали?

►Як ваш партнер відреагував на використані вами стратегії? Чи використовував він подібні бойові тактики чи вони були різними вам двох?

►Який із "бойових танців" ви використовували?

Перель розбиває динаміку сварки на три "бойові танці":

  • Бій/Втеча: Один партнер атакує, а інший не відповідає або виходить із кімнати.

  • Бій/Бій: Двоє людей нападають одна на одну.

  • Втеча/Втеча: дві людини залишають ситуацію і мовчать.

►Як ви налаштовували один одного протягом усього бою? Чи був у сварці поворотний момент, коли вона стала жорстокішою, агресивнішою чи болючішою? Що послужило поштовхом до цього?

►Що було основною причиною сварки?

Карта конфліктів: як це працює

Що таке карта конфлікту і як вона може допомогти в житті - фото №2
Фото — Pinterest

Карти конфліктів змінюють динаміку з активною на цікаву, каже Перель. Це означає, що замість того, щоб просто намагатися помститися партнерові, ви думаєте, чому він діяв так і чому ви діяли так.

Існує різниця між тим, чого ми боремося, і тим, за що ми боремося,

— пояснила Перель.

Карта конфліктів допомагає виявити те, за що ви боретеся та надає інформацію, яку можна використовувати для примирення з партнером. Наприклад, розглянемо сварку через те, що в раковині залишився брудний посуд. Коли одна людина запитує свого партнера, чому він не помив посуд, його, швидше за все, турбує не стільки сам посуд, скільки відчуття, що він не може довіряти своєму партнерові, який справлятиметься з домівками. Якщо інший партнер атакує, це, швидше за все, не тому, що він не хоче мити посуд, а тому, що він відчуває, що його партнер не визнає його внесок у стосунки або не довіряє йому виконувати домашню роботу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У цьому випадку розуміння мотивації одного партнера відчуватиме повагу та турботу, а іншого — відчувати довіру, відкриває шлях до вирішення проблеми.

Ви уникаєте критики до основних бажань, і це зовсім інша розмова,

— пояснила Перель.

Раніше ми розповідали, як правильно реагувати на критику . Психологи вважають, що в цій справі головне — оцінити, чи заслуговує критика вашої реакції.