Бути трудоголіком - не круто! Поради для тих, хто хоче позбутися цієї звички

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Трудоголізм це зовсім не корисна риса характеру, яка допомагає впевнено крокувати кар'єрними сходами, а шкідлива звичка, яка може дуже ускладнити життя. Як позбутися трудоголізму — читайте в нашому матеріалі.

Що таке трудоголізм і як його позбутися?

Робота – це частина нашого життя, а не все наше життя. Але коли справа доходить до трудоголіків, здається, що їхнє життя здебільшого складається з роботи. Кордонів немає, і це часто може заважати особистому життю та підривати психічне здоров'я, зазначає healthshots.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Трудоголізм це надмірне та нав'язливе бажання працювати. Трудоголік часто ставить роботу на перше місце і забуває про такі аспекти життя, як стосунки, хобі та турбота про себе.

Це шкідливо для загального благополуччя,

— каже психіатр доктор Рахул Рай Каккар .

Чому люди стають трудоголіками? На це є кілька причин:

  • сильне прагнення до успіху та визнання,

  • страх провалу,

  • зовнішній тиск або очікування з боку інших,

  • потреба у контролі,

  • постійне прагнення перфекціонізму,

  • використання роботи як способу впоратися зі стресом або уникнути особистих проблем.

Але трудоголізм може мати серйозні негативні наслідки психічного здоров'я. Щоб цього не сталося, можна використовувати дієві поради, які допоможуть позбавитися нездорового ставлення до роботи.

Встановіть межі

Дуже важливо встановити чіткі межі між роботою та особистим життям. Визначте конкретні години роботи та дотримуйтесь їх, щоб дотримуватися балансу між кар'єрою та життям.

Поставте у пріоритет турботу про себе

Приділіть час заняттям з догляду за собою - спорту, відпочинку та хобі, якими ви завжди хотіли займатися. Турбота про фізичне та психічне здоров'я має вирішальне значення для довгострокового щастя.

Навчіться делегувати

Довірте іншим частину робочого навантаження замість того, щоб робити все самому. Делегування завдань може знизити навантаження на вас і надати членам команди можливість зробити свій внесок.

Робіть перерви

Заплануйте регулярні перерви у робочий час, щоб відпочити та відновити сили. Короткі перерви можуть покращити концентрацію уваги та продуктивність, запобігаючи при цьому вигоранню, каже експерт.

Ставте реалістичні цілі

Ставте досяжні та реалістичні цілі у роботі. Уникайте установки надмірно високих стандартів, які можуть сприяти хворій одержимості роботою.

Спілкуйтеся з людьми поза роботою

Розвивайте особисті стосунки, проводячи час із сім'єю, друзями та близькими. Створення сильної системи підтримки допоможе створити більш повноцінне життя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Реалізуючи ці стратегії, ви зможете поступово відійти від трудоголізму.

Раніше ми розповідали про те, як навчитися керувати емоціями . Ці поради допоможуть не йти на поводі імпульсивних бажань.