Страх самотності: звідки він з'являється та як його подолати

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Страх самотності – почуття, знайоме багатьом. Звідки він з'являється і як його подолати?

Чому люди бояться самотності: причини страхів

Людина – один із найсоціальніших видів на планеті. Ми не просто хочемо соціальних відносин, вони нам справді необхідні для нашого фізичного та психічного здоров'я. Ось чому страх залишитися на самоті — один із найпоширеніших страхів, особливо коли йдеться про романтичні стосунки, говорить у своєму блозі коуч Тоні Роббінс .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Боязнь залишитися на самоті настільки поширена в нашому суспільстві, що вона навіть має назву: монофобія. Як і будь-який інший страх або фобію, монофобію можна подолати, якщо глибоко зрозуміти причину страху і зробити масштабні дії щодо його зміни,

— зазначає він.

Боязнь самотності: причини

Є три основні фактори, що сприяють страху залишитися назавжди на самоті: минуле, самооцінка та соціальні умови.

За словами Роббінса, дитячі травми (тобто минуле) дуже сильно впливають на страх самотності в майбутньому.

Якщо людина, кохання якої ви прагнули найбільше в дитинстві, кинула вас або поводилася відсторонено і байдуже — серйозна причина цього страху для багатьох дорослих. Тому ви можете асоціювати самоту з тим, що вас покинули і не любили,

— пояснює він.

Багато людей також страждають від нестачі любові до себе, яка перегукується з переконаннями, що сформувалися в дитинстві або підлітковому віці. Їм некомфортно залишатися на самоті, тому що вони не хочуть проводити час наодинці із собою. У глибині душі їм може не подобається те, ким вони є. Або в них може бути постійна потреба в стимуляції, щоб уникнути власних думок та почуттів.

Останнім чинником є соціальна обумовленість. Занепокоєння про перспективу залишитися на самоті надзвичайно поширена в нашій культурі. Багато хто вихований на ідеї "споріднених душ" і шукає людину, яка наповнить їхнє життя і зробить цілісними, тоді як те, про що дійсно потрібно турбуватися, — це стати цілісними самостійно. Друга половинка – це лише доповнення до і без того повноцінного життя.

Як подолати страх самотності: дієві способи

Роббінс пропонує кілька основних концепцій, які допоможуть назавжди придушити страх самотності.

Сконцентруйтеся на собі

Для того, щоб позбутися монофобії потрібно перестати витрачати весь свій час на перегляд додатків для знайомств або занепокоєння про можливу самотність. Натомість краще зосередитися у тому, що можна контролювати, тобто. на собі.

Зрозумійте свій страх

З життям у страху залишитися на самоті можна впоратися, як і з будь-яким іншим страхом: спочатку треба розібратися у собі. Монофобія часто виникає через обмежуючі переконання – історії, які ми розповідаємо собі про те, хто ми є. Багато людей з цим страхом дотримуються обмежуючих переконань про те, що вони не "повноцінні", не гідні кохання або ніколи не зможуть бути щасливими без партнера.

Перегляньте свій план

У всіх нас є план життя – те, яким, на нашу думку, має бути життя до певного моменту. Коли ми не досягаємо цієї мети, це стає основним джерелом болю в житті. Але що якщо цей план неправильний? Намагайтеся подумати про те, чого ви дійсно хочете.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Підвищить свої стандарти

Це здається суперечливим, але дослідження підтвердили, що страх залишитися одному назавжди насправді передбачає згоду на менше заради романтичних стосунків. Люди запрограмовані уникати болю та шукати задоволення. Якщо самотність викликає в людини тривогу і страх, він уникне цього болю, шукаючи впевненості у стабільних, але не приносять задоволення відносинах. Не варто траплятися у цю пастку.

Раніше ми писали про те, чому трудоголізм це не круто . І ділилися порадами про те, як позбутися цієї звички.