Вам не потрібні такі люди поруч: 9 ознак фальшивих друзів

Психологія
1 405
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Люди тремтять за руки.
Фото: unsplash.com

Фальшиві друзі справді гірші за найлютіших ворогів

Якщо ви коли-небудь сумнівалися в справжності дружби, то краще проаналізувати те, що відбувається, і визначити, чи не помилилися ви з вибором близьких людей. Як це зробити – ми розповімо у нашому матеріалі.

Як визначити фальшивих друзів: 9 важливих ознак

Колумніст Лукас Гріхам у своїй колонці для hackspirit.com назвав 9 ознак, які видають несправжніх друзів. Вони можуть стати не просто тривожними дзвіночками, а величезним сигналом для припинення спілкування.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вони завжди беруть, але ніколи не віддають

Фальшиві друзі беруть набагато більше, ніж віддають. При цьому вони можуть говорити, як сильно вони дбають, але насправді роблять це лише заради свого задоволення.

Справжня дружба - це зовсім не гра в одні ворота. Справжні друзі підтримують, діляться злетами та падіннями і не ведуть рахунок тому, скільки разів вони подали руку допомоги.

Але якщо друг завжди хоче отримати ваш час, енергію чи щось матеріальне, не віддаючи нічого натомість, настав час запитати себе, чи реальна дружба.

Їх немає поруч, коли вони потрібні

Згідно з психологами, однією з ключових ознак фальшивого друга є його недоступність або байдужість у скрутну хвилину. Справжній друг буде поруч, попри все. Якщо ж хтось постійно знаходить причини не бути поруч у скрутну хвилину, це явна ознака того, що він, можливо, не такий щирий, як здається.

Порожні обіцянки

Звісно, не всі нестримні обіцянки — навмисні. Але коли надто багато обіцянок залишаються лише словами, важко не засумніватися у щирості.

Фальшивий друг вміє обіцяти, але коли доходить до виконання обіцяного, він часто зазнає невдачі. Це невідповідність між тим, що він каже, і тим, що він робить, є класичною ознакою фальшивого друга і показує неповагу до почуттів та часу інших людей.

Негатив

Деякі люди просто несуть із собою хмару негативу, куди б вони не пішли. А постійний негатив може стомлювати. Справа в тому, що справжні друзі намагаються створювати позитивну атмосферу один для одного, а не постійно критикувати, скаржитися та висловлювати невдоволення.

Плітки

Якщо ваші розмови з другом зводяться лише до пліток та обговорення інших людей у негативному ключі — це також привід задуматися. Адже справжня дружба це не лише розмови про інших людей, а щось більше.

Вони змагаються, а не підтримують

Дружба – це не змагання, а взаємна повага та захоплення. Якщо хтось завжди намагається перевершити вас замість того, щоб підтримати, можливо, настав час переосмислити цю дружбу.

Відсутність поваги до особистих кордонів

У будь-якій здоровій дружбі вирішальне значення має повагу до особистих кордонів. У всіх людей різний рівень комфорту, різні потреби у просторі та самоті, і це необхідно поважати. Але фальшивий друг може ігнорувати ці межі.

Вони змушують відчувати погано

Несправжні друзі, особливо невпевнені у собі, часто можуть принижувати і змушувати почуватися погано. І роблять вони це для того, щоб відвернути увагу від своїх слабкостей.

Крім того, змушуючи інших почуватися неповноцінним, фальшивий приятель може отримати контроль та владу у дружбі.

Вони не раді вашому успіху

Це, мабуть, одна з найяскравіших ознак фальшивого друга. Замість щиро порадіти, він транслюватиме негатив і ревнуватиме.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми називали ознаки токсичного друга . З такими людьми також краще не дружити.