Піти в ліс і покричати: поради, які допоможуть впоратися з гнівом

Психологія
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото смайлики
Фото: realist.online

Як контролювати свій гнів

Щоденний стрес , постійне напруження і тривога призводять до накопичення гніву та зростанню агресивності. У наслідку Людина переносить свій гнів на близьких людей та сім'ю, постійно зриваючись на роботі чи у лоні родини.

До появи негативних емоцій призводять різноманітні фактори. Як навчитися безпечно їх відпускати, розповідає практикуюча психологиня Юлія Зорій, у статті для vikna.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Наші емоції виконують ряд важливих функцій. Вони аналізують навколишнє середовище і дають силу для задоволення потреб. Важливо вміти відпускати емоції, тому що, якщо довго їх приборкувати - це призведе до неконтрольованого емоційного вибуху.

Емоції зазвичай залежать від конкретних ситуацій, вони завжди є реакцією на щось, іншими словами — це форма відповіді на ситуацію чи подію,
 — пояснює Юлія. 

Чи можливо контролювати емоції?

Психологиня розповідає, що неможливо контролювати емоції, адже не існує кнопки, яка вмикає чи вимикає почуття. Від людини залежить не сама емоція, а реакція на неї, яку ми можемо обирати самостійно. 

Якщо ти відчуваєш страх, то не зможеш його “вимкнути”. Але ти можеш обрати дію як відповідь на нього: втекти, плакати, кричати, сховатися тощо,
- пояснює Зорій.

Агресія виникає тоді, коли людина не може впоратися з емоціями.

Причини агресії:

  • нестабільність;

  • втрата віри в майбутнє;

  • замкнений простір;

  • розуміння того, що так, як було раніше, вже не буде тощо.

Тоді агресія починає проявлятись або фізично або вербально. Неконтрольовані напади гніву з часом будуть посилюватися, а тоді страждатиме і людина, і її оточення. Емоції завжди виникали, виникають і будуть виникати, адже для цього завжди буде причина. 

Як впоратися з гнівом - поради психологині

  • Потрібно усвідомити, що ти зараз почуваєш. Зізнайся собі, чому ти маєш це почуття. Тобто, потрібно знайти корінь проблеми.

  • Далі відволіктися фізичною дією: поприсідай, порухайся, поприбирай, глибоко подихай тощо. Будь-яка фізична активність зменшить інтенсивність емоцій.

  • Можна відволіктися й іншими способами: фільмом, книгою, прогулянкою, грою з дітьми тощо.

  • Якщо в тебе агресія на конкретну людину, то уяви її напроти тебе та вислови вголос усе, що накопичилось. Проте подбай про те, щоб поряд з тобою в цей час нікого не було.

  • Пригадай свої довоєнні лайфхаки, як подолати спалахи злості. Що тобі допомагало в мирні часи?

  • Найголовніша порада — не тримай в собі емоції. Кожне почуття треба прожити й відпустити, а не накопичувати. Інакше рано чи пізно це призведе до зриву. Але варто знайти свій безпечний спосіб прояву цієї агресії.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для багатьох людей чудовим викидом емоцій є можливість голосно поспівати чи покричати, але потрібно робити це у безлюдному місці, без людей, наприклад у лісі чи полі. Раніше ми писали про те, як тривога впливає на організм людини та чому шкідливо постійно перебувати у тривожному стані.