Нічого не бійся: 6 порад, які допоможуть подолати страхи

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Дівчина закриває обличчя ковдрою фото
Фото: unsplash.com

Страх часто заважає жити, але його можна подолати

Погодьтеся, діти з ентузіазмом сприймають більшість ідей та часто готові до пригод, які готує їм життя. А от дорослі, які вже пережили злети і падіння, розвинули страх перед певними речами. Як перемогти цей страх?

Як перестати боятися: 6 дієвих порад

Доктрка Енні Сінгх розповіла виданню Health shots про те, як перестати боятися. Виявляється, існує як мінімум 6 дієвих способів побороти страх.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для початку варто зрозуміти, що таке страх. Це природна реакція на реальні чи уявні загрози, яка запускає фізіологічні та психологічні реакції — прискорене серцебиття, поверхневе дихання і підвищена настороженість. 

Страх — це важливий механізм виживання, який еволюціонував протягом мільйонів років, щоб допомогти нам реагувати на небезпеку, 
— пояснює докторка Сінгх.

Для того, щоб впоратися зі страхом, можна піти різними шляхами:

Киньте виклик своїм думкам

Докторка Сінгх радить навчитися визначати, коли ірраціональні або негативні думки підживлюють ваші страхи. Після цього варто кидати виклик цим думкам, запитуючи, чи ґрунтуються вони на фактах або припущеннях. 

Зустріч зі своїми страхами — найсміливіший крок, який можна зробити. Однак він надзвичайно корисний у довгостроковій перспективі. Коли ви виходите назустріч своїм страхам, це може викликати певний стрес у тілі, і ви можете відчувати себе налякано, стоячи віч-на-віч зі своїми страхами, але це єдиний спосіб зробити крок на інший бік страхів. Це допоможе вам усвідомити тривіальність ваших страхів і силу вашого розуму.

Використайте техніки усвідомленості

Практикуйте техніки усвідомленості, щоб створити розрив між вашими думками та емоційними реакціями. Це дозволить вам реагувати на страх більш спокійно і раціонально.

Звертайтеся за підтримкою

Експертка радить не соромитися звертатися до друзів, сім'ї або фахівців з психічного здоров'я за порадою та емоційною підтримкою. Розмова про страхи може відкрити нові перспективи.

Вчіться на невдачах

Сприймайте невдачу як сходинку до особистого зростання. Зрозумійте, що невдачі — це частина подорожі, а не відображення вашої цінності.

Співчувайте собі

Будьте добрими до себе, коли працюєте над подоланням страху. Співчуття до себе може допомогти підійти до викликів з більшою стійкістю і впевненістю. Говоріть з собою так, як ви б говорили з близьким другом, який переживає ті ж самі проблеми.

Будьте наполегливими

Зрозумійте, що подолання страху — це подорож. У перші дні подолання страху ви можете відчувати себе невпевнено, але ніколи не дозволяйте цьому стримувати ваш дух. Залишайтеся цілеспрямованими та наполегливими у своїх зусиллях, знаючи, що прогрес вимагає часу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми називали 11 ознак , що вказують на лицемірство найвищого рівня. Такі "дзвіночки" краще вміти розрізняти.