11 ознак, що вказують на лицемірство найвищого рівня

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

жінка з чашкою в руках фото
Фото: unsplash.com

Якщо ви знаєте когось, хто говорить одне, а робить інше, любить встановлювати правила, не граючи за ними, і живе двома окремими життями — публічним і приватним, — можливо, ви маєте справу з лицеміром

Нечесність — це головна риса лицеміра. Вони настільки досвідчені брехуни, що успішно брешуть навіть собі. Іноді люди мимоволі бувають дволикими, але в більшості випадків вони чудово усвідомлюють, що роблять: маніпулюють правдою, щоб уникнути збентеження або компенсувати помилкові міркування.

Як не крути, лицеміри повністю усвідомлюють правду, але бояться, що її розкриття може мати негативні наслідки, тому замість цього намагаються вводити людей в оману.

Ознаки лицемірства: як розпізнати нещиру людину

Лицеміра можна визначити за 11 ознаками, вважають експерти видання Нackspirit . Вони перерахували та пояснили кожну з них.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Підлабузнициство

Лицеміри просто обожнюють підлизуватися до тих, хто має владу. Щира людина поводиться шанобливо і доброзичливо з усіма, незалежно від їхньої посади і того, що вони можуть для них зробити.

Самозакоханість та корисливість

Першочерговим пріоритетом лицемірної людини завжди є вона сама. Якщо лицемір відчуває, що може отримати вигоду з ситуації, то поспішає на "допомогу", очікуючи, що так чи інакше отримає компенсацію.

Чесні люди допомагають іншим, тому що у них є справжнє бажання. Щирі люди отримують задоволення від того, що допомагають іншим, хто цього потребує. Лицеміри завжди мають прихований мотив.

Вихваляння

Чи знаєте ви когось, хто постійно хвалиться? Така поведінка походить від низької самооцінки. Річ у тім, що лицемір наполегливо працює над створенням фальшивого образу себе, щоб справити враження на інших.

Оскільки лицеміри не мають власної системи переконань, їхні досягнення нічого не означають, якщо вони не отримують схвалення інших.

Щирі люди не відчувають потреби хвалитися своїми успіхами. Вони не прагнуть зовнішнього схвалення, тому що їм достатньо власного схвалення.

Слова розходяться з ділом

Лицемірам важко робити те, що вони проповідують. Для них важливо не те, що вони роблять насправді, а те, що думають про них інші люди.

Комплекс жертви

Лицеміри сповідують ненависть до драми, але якимось чином провокують більше непотрібної драми. Вони голосно засуджують надмірний негатив, розкидаючи погані флюїди на всі боки. Це сама суть лицемірства.

Плітки

Дослідження показують, що люди, які люблять пліткувати, як правило, незадоволені своїм життям і страждають від тривоги. Лицеміри пліткують заради хибного почуття власної переваги над іншими. Вони без проблем принижують, щоб підняти себе, навіть якщо це лише тимчасові наслідки.

Обіцянки

Лицеміри люблять багато говорити й мало робити. Вони повні обіцянок, але зазвичай не мають наміру їх виконувати. Лицемірам, як відомо, не вистачає емпатії, і вони завжди ставлять себе на перше місце. Тому і не дотримуються слова, особливо, якщо розуміють, що це невигідно для них.

Надмірне прагнення до уваги

Лицеміри жадають уваги та схвалення від інших, бо вони не навчилися культивувати їх для себе.

Перекладання провини

Безперервна брехня лицеміра не є його проблемою. Це все провина іншої людини, яка посміла вказати йому на його брехню. Лицемір також поспішатиме нагадати про минулі помилки цієї людини, сподіваючись довести, що їхня нечесність — ніщо в порівнянні з тим, що зробили інші.

Потреба справити враження на інших

Немає нічого поганого в бажанні справити враження на інших. Це нормальне людське бажання. Проблеми починаються тоді, коли це стає способом життя, а не випадковим бажанням отримати схвалення.

Лицеміри настільки зосереджені на тому, що думають інші люди, що втрачають зв'язок з власною системою переконань.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Гіперкритичність

Лицеміри, як правило, невпевнені в собі люди. Їм не вистачає впевненості в собі, щоб щиро похвалити інших. Натомість вони образять або принизять будь-кого, хто загрожує їхній і без того хиткій самооцінці.

Раніше ми розповідали як правильно відповідати на некоректні питання про особисте життя. Наші поради можуть допомогти припинити такі неприємні розмови.