Варто знати: 5 звичок, які видають брехуна

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

маріонетка в руці фото
Фото: unsplash.com

Щоб не дати себе обманути, звертайте увагу на ці сигнали

Часто мова тіла може бути більш промовистою, ніж слова. Особливо вона важлива тоді, коли справа стосується обману.

Які розпізнати брехню: 5 ознак, які вказують на те, що людина бреше

Комунікація — справа не проста. Тож варто звертати увагу не тільки на те, що вам каже людина, а й як вона це робить. Як пише nv.ua , останні дослідження показують, що тонкі сигнали мови тіла можуть вказувати на брехню. Видання назвало п'ять ознак обману, які варто знати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Звертайте увагу на вираз обличчя

Дуже важливо навчитися розпізнавати мікровирази обличчя — тонкі рухи, які показують справжні емоції, навіть якщо людина намагається їх приховати. Вчені пояснюють — невідповідність вербальних виразів та міміки — сигнал, що вас обманюють. І мікровирази грають тут ключову роль.

Зоровий контакт

В питаннях брехні та поглядів все досить неоднозначно. Річ у тому, що зазвичай люди сприймають прямий зоровий контакт під час розмови як ознаку чесності, а уникання погляду вважають тривожним сигналом.

Тому деякі брехуни намагаються дивитися в очі, щоб завоювати довіру. Інші ж нічого не можуть з собою вдіяти і відводять очі.

Невідповідність між мовою та жестами

Знову повертаємося до вербальних та невербальних сигналів. Багато чого за людину можуть казати саме жести. Наприклад, людина каже "ні", але ствердно киває головою. Це може бути ознакою того, що людина намагажться вас обманути.

Висота голосу

Раптові стрибки висоти голосу, заікання або непритаманні коливання тонів можуть бути ознакою нервозності. Але важливо враховувати культурні відмінності. Наприклад, китайці підвищують голос, коли брешуть, а іспанці, навпаки, знижують.

Доторки до себе

Ваш співрозмовник надто часто торкається свого обличчя, шиї чи інших частин тіла? Це може бути ознакою того, що він намагається приховати правду або ж сказати брехню. Наприклад, багато людей мають звичку закривати руками очі чи рот, коли брешуть.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, як ввічливо припиняти неприємні розмови . Ця навичка допоможе не тільки про зустрічі з брехуном.