Східні секрети любові – важливі поради для пари з буддистської філософії

Психологія
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Поради про любов з буддизму
Що радять буддисти для ідеальних відносин і шлюбу. Фото: freepik.com

Буддизм вчить нас до всього відноситись простіше і легше. Багато корисної інформації тут є про любов і шлюб. Ось 7 важливих порад, щоб зміцнити стосунки між чоловіком і жінкою

У будь-якій культурі любов та шлюб – це щось святе, божественне, високе. Якщо ви зрозуміли, що любите людину, потрібно бути справді готовим пов'язати з нею своє життя, і це великий та відповідальний крок. Буддизм та східна культура ставляться до шлюбу простіше та легше. Вони говорять про те, що не обов'язково потрібно одружуватися офіційно. Це, скоріше, світська необхідність.

Але в буддизмі приділяється увага саме духовній складовій життя пари. Зовсім не важливо, чи ви оформите ваші стосунки офіційно або залишитеся поза шлюбом, ви пов'язуєте себе духовно. А це велика відповідальність, розповідає Ukr.Media. Ось які поради для стосунків у парі та для сім'ї дають буддисти. Слідуйте їм, і ваше спільне життя буде легким, гармонійним і спокійним.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Шлюб – це не головне

Ви обов'язково маєте бути в повній гармонії з собою. Тільки так ви будете у гармонії з вашою другою половинкою. Нормальне та здорове ставлення до себе породжує і здорові стосунки з партнером. Якщо ви у відносинах нещасливі та неспокійні, швидше за все, причина в тому, що ви не можете знайти спокій у собі.

А можливо, ви відчуваєте дискомфорт поряд з людиною, тому що це не ваша людина? Якщо ви не відчуваєте наповненості у стосунках, задоволення та спокою, можливо, ці стосунки вам не так вже й потрібні. Буддисти говорять про те, що шлюб як такий – це не обов’язкова умова нормального існування.

Перш, ніж одружитися, навчіться бути самотніми

Слово «самотній» зазвичай сприймається нами негативно. Під ним мається на увазі самотність, нудьга, смуток, навіть вирок. Але насправді самотність – це вміння бути наодинці із самим собою, бути в гармонії з собою, мати багатий внутрішній світ, бути наповненим енергією всередині.

Парадоксально, але тільки коли ви навчитеся бути самотнім, коли ви зрозумієте, що вам добре з самим собою, тільки тоді ви будете готові до відносин і навіть до шлюбу. Ця наповненість говорить про те, що ви готові прийняти партнера таким, яким він є. Ви не намагатиметеся змінити його під себе, а значить, це точно буде правильним вибором.

У відносинах дбайте про кохану людину

Незважаючи на те, що ви наповнені собою, не забувайте про другу половинку. Вчіться дбати про кохану людину. У буддизмі велике значення надається турботі про близьких людей. Це стосується і партнера (чоловіка, хлопця), і батьків, і дітей. Якщо ви пов'язали своє життя з людиною, навчіться брати на себе відповідальність та турботу і про неї теж.

Турбота може виявлятися у всіх аспектах повсякденного життя. Буддизм вчить полегшувати життя близьким і в побутовому плані, й у духовному. Це материнське опікування коханої людини, всіляка допомога їй, гарне господарювання, гостинність до родичів чоловіка та його друзів. Також не забувайте обов’язково підтримувати партнера морально.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ставтеся до сексу простіше

Сексуальна сторона стосунків дуже важлива. Є люди, з якими вам чудово у духовному плані, але некомфортно в сексуальному та фізичному. Буддизм вчить нас ставитися до сексу простіше. Не робіть ідеальний секс нав'язливою ідеєю. Люди, які збігаються духовно, морально, за інтересами та поглядами на життя, обов'язково співпадуть і в сексуальному плані. Або навчаться знаходити компроміси.

З погляду буддизму, більшість людей перебувають у полоні своїх бажань чи стереотипів. У плані сексу простежити це найпростіше. Постарайтеся подивитись на свої сексуальні бажання тверезо і визначте, чого насправді хочете. Не будьте одержимі сексом і не змушуйте вашого партнера робити те, чого він не хоче, щоб тільки задовільнити вас. Пам'ятайте і про медитацію – це чудовий спосіб позбутися нав'язливих бажань, як фізичних, так і духовних.

Не намагайтеся прив'язати до себе партнера

Спроби прив'язати до себе свою кохану людину говорять про те, що ви хочете самоствердитися за її рахунок. Спроби зробити його зобов'язаним вам за щось свідчать, що ви прагнете постійно отримувати докази подяки, поваги, любові. Буддизм вчить відмовлятися від прив’язаності, бути наповненим власною енергією і ділитися нею з коханим, але не вимагати багато натомість.

Якщо ви обидва сформовані особистості, жодному з вас не будуть потрібні якісь докази любові, поваги, вірності. Це відчуватиметься і без будь-яких додаткових зовнішніх проявів. Не робіть спеціально (і через силу) те, що прив'яже до вас партнера і зробить зобов'язаним. Це призведе лише до протилежного, порушить гармонію в стосунках, зіпсує їх.

Діти – не мета шлюбу та сім'ї

Навіть спільні діти не зможуть прив'язати вас один до одного назавжди, якщо немає справжнього кохання. Духовне єднання ніколи не залежатиме від наявності чи відсутності дітей. Якщо це розуміють обидва партнери, то не буде ніякої одержимості дітьми в сім'ї, якщо це не виходить. А якщо вони з'являться, це не буде тягарем, а буде логічним продовженням вас двох і справжнім щастям.

Буддизм вчить, що мета будь-яких стосунків, шлюбу та сім'ї – це навчитися любити. Ви не полюбите людину на всі 100%, доки не зв'яжете з нею своє життя. І йдеться тут не про офіційне оформлення відносин, а про науку бути вдвох. Справжнє кохання – це найвище завдання будь-якої пари. І тільки люди, які вміють любити одне одного, стануть ідеальними батьком та матір'ю для своїх дітей.

Не бійтеся розлучення

Буддизм вчить нас не боятися розриву стосунків із партнером. Буддійська філософія ґрунтується на тому, щоб не давати бажанням оволодіти нами. Щоб знайти внутрішній спокій, Нірвану, потрібно стати черницею або ченцем і дати обітницю безшлюбності. А от для світського життя шлях до гармонії можна знайти через любов – істинну, яка не залежить від офіційного чи громадянського шлюбу, чи наявності відносин.

Як ми вже говорили, мета будь-яких стосунків – навчитися любити. Це любов не тільки до партнера, а й до батьків, дітей, родичів, друзів, навіть любов до тварин, природи, навколишнього світу. І у шлюбі ви повинні дарувати одне одному кохання. А якщо цього не відбувається, хіба краще постійно сваритися, зраджувати, псувати життя собі та оточуючим? Розлучення – це не вирок, а лише вирішення проблеми.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Правда ж, буддистська філософія вчить ставитися до життя простіше? Можливо, так і потрібно і в стосунках, і в повсякденному житті? Шукайте гармонію в собі – тоді й стосунки з партнером будуть здоровими та міцними. Нещодавно ми писали саме про здорові стосунки і про те, за якими ознаками їх можна визначити.