ПриватБанк може заблокувати вашу карту за кордоном і не дати зняти гроші: що про це відомо

Бізнес та гроші
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

ПриватБанк регулярно блокує картки своїх клієнтів за кордоном - які причини
Блокування картки. Колаж Хочу!

Такі випадки непоодинокі

Намагаючись зняти кошти у банкоматі, на вас може чекати багато різних проблем — починаючи від “з’їдання” картки і завершуючи її блокуванням без видимих на те причин. Про останній пункт і поговоримо далі у цій статті.

Чому ПриватБанк може заблокувати вашу карту за кордоном і не дати скористатися власними коштами? Розбираємося на прикладі нещодавньої скарги, яка з’явилася на сайті Мінфіну. Відразу зауважимо, що в банку клієнту, яка поскаржилася, одразу ідентифікувати не змогли, тому цей відгук вважається “не зарахованим”. Однак сама ситуація описана досить детально.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Блокування картки ПриватБанк за кордоном

Уже не раз у Мережі з’являлися скарги саме на ПриватБанк, який блокує рахунки клієнтів за кордоном і не дає скористатися карткою та, відповідно, власними коштами за межами України. Один таки випадок був, зокрема, на початку цього року.

3 лютого 2024 року на сайті Мінфіну опублікована така скарга від Veronikaclient:

Це взагалі нормально? Я знаходжусь за кордоном, мені надходять невеликі кошти допомоги, мені без будь-яких пояснень заблокували картку і написали що розривають зі мною контракт! Тепер щоб зняти кошти необхідно шукати людину, оформлювати на неї довіреність щоб повернули кошти в відділенні банку, або добиратися самій! Як я це маю зробити якщо в мене немає більше грошей!!! Як взагалі розуміти, що ви направили пояснення на мою адресу прописки, де я давно не живу, причому направили після блокування. Чому ні смс ні електронного листа не направити в воєнний стан, коли люди знаходяться за кордоном? Жахливий банк, в чаті лише через годину звʼязалась з оператором, який сказав що у них немає ніяких варіантів повернення коштів, які заблокували без пояснень.
Клієнт ПриватБанку скаржиться на блокування карти за кордоном без пояснень
Скрін скарги Veronikaclient на ПриватБанк з сайту Мінфін

Наступного дня банк дав таку відповідь:

ПриватБанк працює виключно в рамках чинного законодавства та нормативно-правовими актами НБУ, що регулюють відносини в сфері банківської діяльності.

Всі заходи здійснюються відповідно до внутрішніх процедур і відповідають вимогам, які стосуються безпеки та дотримання правил фінансового моніторингу в Україні.

Банк як суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язаний вживати заходів, покликаних запобігати та протидіяти легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом; фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення.

Наразі ваше обслуговування обмежене. При розірванні ділових відношень надається можливість переказу залишків до іншого банку.
ПриватБанк дав відповідь на скаргу щодо блокування картки за кордоном
Відповідь ПриватБанку на сайті Мінфін
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Днями виникла схожа ситуація з блокуванням карти Привату вже в іншого клієнта. Так, на сайті Мінфіну у розділі відгуків з’явилося повідомлення від користувачки з ніком DarinaS23. Дівчина каже, що зараз живе у Польщі й до цього часу користувалася карткою саме цієї фінустанови, раз на тиждень знімаючи з карти готівку в сумі 12 500 грн.

Зняла готівкою свою зарплату в Польщі.
Коли прокинулася вранці, взяла телефон, там повідомлення, що заблокована можливість знімати готівку, бо не пройшла фотопідтвердження, що я користуюся картою.

Звʼязалася зі службою підтримки — через онлайн повідомили, що я не підтвердила, хоча повідомлення такого не було, в телефонному режимі якась прости господи христя сказала, що дійсно, повідомлення не було, але карту треба перевипустити, бо таке негласне розпорядження — зачасто я знімаю готівку (в межах ліміту НБУ12,500 раз на тиждень, бо плачу готівкою за квартиру, за брекети дитини).

Після розбірок — заборону на зняття готівки зняли. А через тиждень те саме повідомлення, і так само, не було жодного повідомлення про фото. Жодні відео з мого приват24 їх не переконали, я просила повідомити, коли саме мені приходили ці повідомлення? бо мені нескладно пройти підтвердження. Картку на зняття готівки заблокували, порадили робити нову віртуальну, або замовляти доставку нової в Польщу,
— пише користувачка.

Як замовити картку в Польщу?

Зауважимо, що ПриватБанк надає послугу доставки пластикових карток в інші країни. До кінця поточного року ця послуга є безкоштовною. Що для цього потрібно, розповідає сайт “Новини PRO”.

❎ Як отримати пластикову картку ПриватБанк не в Україні:

  • зайдіть у Приват24;

  • клікніть на потрібну картку і перейдіть у налаштування;

  • оберіть послугу "Замовити картку";

  • серед опцій оберіть "Міжнародна";

  • вкажіть адресу доставки, електронну пошту і номер телефону з кодом країни, куди потрібно доставити пластикову картку ПриватБанку;

  • перевірте ще раз усі вказані дані і натисніть "Продовжити".

Забрати пластик можна у відділенні Nova Post або ж обрати доставку кур’єром за новим місцем свого проживання. Відстежувати своє замовлення можна у розділі "Статус доставки картки". Послуга доступна для клієнтів, які проживають у Польщі, Молдові, Латвії, Німеччині, Чехії, Естонії, Румунії, Угорщині, Італії та деяких інших країнах Європи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали, у якій валюті краще тримати заощадження у непевні часи. Фінансовий аналітик розклав усе по поличках і пояснив, який спосіб зберігання коштів буде найбільш виправданим і не змусить вас розстатися із заощадженнями у разі виникнення критичної ситуації.