Цікаві факти про перли: у чому їх унікальність і як визначити, що ваша прикраса - з натуральних перлів

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Прикраси з перлів - це вічна класика, яка поза модою і часом. Перли надають кожній жінці таємничості, звабливості та чуттєвості. І хоча мінерал не відрізняється багатою палітрою чи гігантськими розмірами та  кожна перлина має свою неперевершену історію і неповторне сяйво.

Жителі Індії вірили, що перші краплини  дощу, падаючи в морську безодню, потрапляли в молюски, а місячне світло своїм сяйвом сприяло їх застиганню, перетворюючи на перлини. Сама природа приклала руку до їх утворення. Тепер ситуація змінилася і на прилавках ювелірних магазинів часто представлені штучні перли, розповідає  zolotoy-standart .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як визначити, що ваші перли є справжніми

  • Справжні перли досить важкі, штучні аналоги завжди здаються значно легшими.

  • Внаслідок органічного походження мінерал наділений пружністю – її можна перевірити, провівши перлиною по поверхні зубів з характерним скрипучим звуком.

  • Природні перлинні зерна наділені пористою структурою, помітні нашарування перламутру.

  • Під час дотику перли пручаються просуванню, а підроблені вільно ковзають.

  • При падінні натуральні перлини кілька разів відскакують від підлоги.

  • У намистин з природного каменю поверхню однорідна, а краї штучних видають непрофарбовані області.

Цікаві факти про перли: у чому їх унікальність і як визначити, що ваша прикраса - з натуральних перлів - фото №1

Як виникають перли

Перли — це тверде округле утворення арагоніту біогенного походження, яке виникає всередині мушлі (черепашки) деяких двостулкових молюсків внаслідок подразнення їх мантії якою-небудь сторонньою речовиною (наприклад, піщинкою). У морській воді перлина зростає повільніше і розміру потрібного для промислового збору досягає через 3—5 років. Морські молюски, на відміну від річкових, можуть виростити тільки одну перлину, в той час, як у прісноводних молюсків одночасно може вирости більше 3-х перлин в одній мушлі.

Цікаві факти про перли: у чому їх унікальність і як визначити, що ваша прикраса - з натуральних перлів - фото №2
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цікаві факти про перли

  • Найстаріша перлина, віком 8000 років, була знайдена в ОАЕ.

  • Перли – це єдиний дорогоцінний мінерал, що не потребує додаткової обробки і огранки, цілком самодостатні.

  • Першими почали використовувати перли — китайці, ще 42 століття тому. В 2206 рік до н. е, імператор Юй починає отримувати данину перлами. Китайські перли були не тільки прикрасою, але і еквівалентом великих грошових одиниць.

  • В давні часи багатії клали перли у глечики з вином, як протиотруту.

  • Клеопатра, пообіцявши Марку Антонію приготувати найдорожчу вечерю, розчинила у вині величезну грушеподібну перлину та випила його на очах у Цезаря. Клеопатра виграла суперечку.

  • У природі існує 8 видів перлів: крапля, коло, півколо, кнопка, овал, груша, сфера та неправильна форма. Рідкісний вид барокових перлів - перлини Парагон. За виглядом вони нагадують різні частини тіла людей або силуети тварин.

  • У перекладі з грецького ім'я Маргарита означає перлина.

  • Найбільша у світі перлина — Філіпінська «Перлина Аллаха». 6,35 кг, 32 тис. каратів, діаметр 238 мм. При цьому у цієї перлини сама неймовірна форма. Вона покрита борознами, що нагадують людський мозок.

  • Раніше на весілля дарували перли, вважаючи, що вони підсилять любов та вірність нареченої.

  • Найрідкіснішою вважається рожева перлина Конк. Вона не може бути культивована, тому що молюск гине відразу після розкриття раковини. Вартість однієї перлини може сягати $ 120 000!

Цікаві факти про перли: у чому їх унікальність і як визначити, що ваша прикраса - з натуральних перлів - фото №3

Як доглядати за перлами

  • Протирати перлини потрібно раз в тиждень вологою серветкою;

  • Якщо перли потьмяніли, протріть їх картопляним крохмалем, ретельно вимийте і дозвольте висохнути при кімнатній температурі;

  • При сильному забрудненні промийте перли  мильною водою, тоді -  під проточною.

Цікаві факти про перли: у чому їх унікальність і як визначити, що ваша прикраса - з натуральних перлів - фото №4

Перли не люблять сухого повітря і цигаркового диму. Зайве яскраве світло, ультрафіолет і вплив ультразвуку теж небажані для перлів. Висока температура, перепади вологості, запиленість приміщення погіршують природний стан перлів. Тому, варто зберігати їх в спеціальних ювелірних скриньках, які обшиті оксамитом.

Перлини не ідеальні та вибагливі. Вміти носити їх - це ціле мистецтво. Але саме в цій делікатності і криється та неперевершена привабливість, яка закохує у перлини мільйони жінок у всьому світі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Прикраси з перлів можуть стати чудовим подарунком. Такий презент свідчитиме про почуття чоловіка та про його бездоганний смак!