Що бачать люди перед смертю: вчені ошелешили новим відкриттям

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Що чекає людину після смерті напевно не знає ніхто. Всі розмови про душу, рай та пекло – це лише припущення. Існують тисячі тлумачень, які залежать від того, де людина народилася і як її виховували. На думку вчених важливо перемістити ці спогади з галузі релігії у площину реальності, тому дослідження вчених у цій площині дуже важливі.

Кілька років група американських вчених і лікарів з Нью-Йоркського університету здійснювали нове дослідження, заглибившись у твердження про переживання і відчуття людини на порозі смерті, повідомляє  nzherald.co.nz .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У дослідженні взяли участь 500 пацієнтів, однак лише 53 з них були успішно реанімовані. З них 6 стверджували, що пережили клінічну смерть, а 11 повідомляли про почуття усвідомленості після зупинки серця. Дослідження тривало декілька років, і вчені змогли виявити докази того, що мозкові хвилі людей із зупинкою серця збігаються зі спогадами, усвідомленими баченнями й переживаннями поза тілом.

За словами провідного автора дослідження, лікаря інтенсивної терапії та професора медичного факультету охорони здоров'я Сема Парнія, вони з багатьма колегами неодноразово з'ясували, що людський мозок може проявляти ознаки відновлення навіть після тривалої серцево-легеневої реанімації.

Також передсмертними переживаннями поділилися інші учасники дослідження

Один пацієнт розповів про те, що чув голос бабусі, який попереджав, що йому "ще не час". Інший пацієнт описував безтілесний досвід, коли йому здавалося, що він літає над своїм тілом на лікарняному ліжку.

Проте, інші респонденти розповідають про досить протилежні відчуття. 22% згадують "почуття миру та спокою". Деякі бачили живих істот: "Навколо геть усе було в рослинах, але не квітах" або "левів і тигрів". Інші купалися в променях "яскравого світла" або возз'єдналися з родиною. В деяких було сильне почуття дежавю.

Серед всіх опитаних виділили 7 найбільш розповсюджених згадок:

  1. Страх

  2. Образи тварин або рослин

  3. Яскраве світло

  4. Насильство і переслідування

  5. Дежавю або відчуття "вже баченого"

  6. Обличчя членів родини

  7. Спогади про події після зупинки серця

Професор Парнія та його колеги планують подальші дослідження, аби знайти відповіді на ці питання.Вчені дійшли висновку, що цей крихітний період між життям і смертю – це час, коли люди відчувають "нові виміри реальності", в яких думки стають різкими і ясними, а рівень свідомості підвищується.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Життя одне і прожити його хочеться максимально на повну. Помічати дрібниці, змінюватися на краще і приносити радість людям, які поряд з вами кожного дня.