Обіцяного 3 роки чекають: в НБУ пообіцяли оновити дизайн монет-"близнюків", але не зараз

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

НБУ змінить невдалий дизайн монет номіналом 1 та 2 гривні черед їх подібність між собою. З початком введення монет в обіг, почалися численні скарги на схожість 1 і 2 гривневих монет, що спричинило навіть створення петиції до президента щодо вилучення їх з обігу. Причина скарг полягає у подібності монет і у їх малому розмірі, що незручно і призводить до постійного загублення грошей.

На чисельні скарги громадян відбудеться зміна дизайну монет, які були введені в обіг ще у 2018. Про це повідомив  заступник голови НБУ Олексій Шабан в інтерв'ю thepage . Це рішення прийняли ще  у 2021 році і навіть вже розпочали підготовчі дії, проте були змушені відкласти  через початок повномасштабної війни.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Оновлення дизайну  банкнотно-монетного ряду - це постійний процес для НБУ і усіх центральних банків і повинен здійснюватися в середньому раз на 7-10 років для підвищення захисту готівки, зазначає Шабан.

Розмір монет 1 і 2 гривень став новим для українців, адже раніше такого формату не було. Голова НБУ також розповів, що запровадження номіналів банкнот вище 1000 гривень поки не передбачається. Раніше найпопулярнішим номіналом банкнот була 200 грн, зараз її змінила 500 грн.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадуємо, раніше ми писали про можливість обміняти старі банкноти та монети. Дізнайтеся де це можна зробити, щоб не викинути їх потім у смітник.