Дитяча розвага чи пастка для злих духів? Чого ви точно не знаєте сніговика

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Традиція ліпити сніговика походить до нас з давніх часів. Раніше вони ліпилися злими і недобрими і вважалися загрозою для людей. На Русі вони шанувалися, як духи зими, які здатні керувати природними явищами і виліплювалися, як особи жіночої статі, а у Скандинавії вважали їх пастками для злих духів, у Румунії на сніговика навішували часник, щоб відлякувати злих духів.

День сніговика відзначається 18 січня, в час коли завжди найбільше снігу. У християн існує легенда, згідно з якою - сніговики це янголи і можуть передавати Богові прохання людей. Тому ліпили фігурки і шепотіли їм найбільші бажання, коли він розтавав, то бажання доходило до адресата, розповідає chitaycity.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Дитяча розвага чи пастка для злих духів? Чого ви точно не знаєте сніговика - фото №1
  1. Найбільшого у світі сніговика зліпили в 2008 році в місті Бетель (США). Висотою він був 37 метрів, а на виготовлення пішло 6 тисяч тонн снігу. Процес тривав 2 тижні. Спеціально зв'язаний шарф був довжиною 40 м.

  2. Найменший сніговичок - 0,01 мм, створений вченими з Національної фізичної лабораторії Великобританії. Зібраний з маленьких кульок, які використовуються для калібрування електронних мікроскопів. А потім найтоншим іонним променем вчені намалювали на обличчі очі, ніс і посмішку.

  3. Найбільший сніговик в Україні був зліплений у туристичному "Буковелі" в 2012 році. Це була цікава розвага для всіх охочих.

  4. Найбільша колекція сніговиків, яка увійшла до книги рекордів Гіннесу, належить колекціонеру Корнеліусу Гретцу і налічує понад 3 тис. експонатів.

  5. Відповідно до переказів  у 1493 році італійський скульптор, архітектор, поет Мікеланджело  вперше зліпив снігову скульптуру.

  6. Перша письмова згадка про сніговика зустрічається в книзі XVIII століття: розповідається про «красивого сніговика» велетенського розміру.

  7. У Норвегії сніговиків називали «білими тролями». Дивитись на нього у сутінках чи проходити повз було небажано.

  8. Ніс сніговика має бути з довгуватого овоча: моркви, кукурудзи, адже це задобрить духів родючості.

  9. Перевернуте відро на голові у снігової фігури приманювало у родину достаток і добробут.

  10. Не можна ліпити сніговика у час повного місяця - будуть снитися  нічні кошмари.

Дитяча розвага чи пастка для злих духів? Чого ви точно не знаєте сніговика - фото №2
Дитяча розвага чи пастка для злих духів? Чого ви точно не знаєте сніговика - фото №3

Ліпити сніговика взимку завжди було цікавою розвагою для дітей і дорослих. Виліплювали у різних формах і прикрашали різноманітним одягом і аксесуарами. Діти змагалися між собою на виліплення найкращого сніговика.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вважалося, чий виріб найдовше простоїть не розтанувши - той найкращий майстер у цій справі. Прибирання снігу можна перетворити на відпочинок з користю, якщо у кінці спільними зусиллями зліпити гарного сніговичка.