Міжнародний день захисту персональних даних: що треба знати про це свято та як захисти свої дані

Гаджети та авто
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

В нашому цифровому світі особисті дані передаються щосекунди, будь то на роботі, під час взаємодії з державними органами, під час онлайн-покупок чи навіть під час перегляду вебсайтів. Значна кількість людей не має уявлення про те, як їхня особиста інформація збирається, передається та використовується. 28 січня, коли крім  Всесвітнього дня безробітних відзначають ще й Міжнародний день захисту персональних даних, пропонуємо вам дізнатися про те, як захистити свої дані та для чого це потрібно робити.

У 1981 році 28 січня була прийнята Конвенція Ради Європи про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних. Цю конвенцію ратифікувала Верховна Рада, включивши її до українського законодавства. З метою підвищення обізнаності у цьому питанні був також встановлений Міжнародний день захисту персональних даних (Data Privacy Day).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Під персональними даними розуміється будь-яка інформація, пов'язана з ідентифікацією чи ідентифікованою особою. Ця інформація може безпосередньо або опосередковано визначати особу. До таких даних входять — інформація про місцеперебування, онлайн-ідентифікатори та інші фактори, які характеризують фізичну, фізіологічну, генетичну, розумову, економічну, культурну чи соціальну ідентичність особи.

Міжнародний день захисту персональних даних: що треба знати про це свято та як захисти свої дані - фото №1

З року в рік зростає важливість аналізу даних, які ми залишаємо в мережі. Соціальні платформи збирають все більше інформації про нас, вивчаючи наші вподобання, соціальне оточення, інтереси, цінності, політичні й релігійні переконання тощо. З кожним роком "білі плями" в наших біографіях стають меншими, тож варто знати, як у сучасному світі захищати свої дані. Мінцифри пропонує п'ять основних порад для забезпечення власної безпеки:

1. Не надавайте своїх даних.  У інтернеті часто зустрічаються заманливі пропозиції, які вимагають особистої інформації. Не піддавайтеся спокусі, навіть якщо пропозиція здається дуже привабливою. Шахраї можуть просити паролі від банківських карток або інші конфіденційні дані. Найкраще припинити взаємодію негайно.

2. Перевіряйте інформацію.  Не поширюйте новини з надто виразними заголовками, оскільки це може бути фейк. Перевіряйте інформацію, запитуючи у знайомих або перевіряючи інші джерела новин. Будьте особливо обачливими, якщо вас просять робити пожертвування чи поширювати інформацію.

3. Захищайте паролі. Міняйте паролі регулярно та використовуйте менеджери паролів для їх безпечного зберігання. Уникайте використання одного паролю для різних сервісів. Зберігайте паролі в безпечному місці або запам'ятовуйте їх.

4. Використовуйте двофакторну автентифікацію.  Активуйте подвійне підтвердження входу для соціальних мереж та інших сервісів. Це додає додатковий шар безпеки, оскільки крім пароля вам доведеться підтвердити свою особу кодом, який приходить на телефон.

5. Користуйтеся офіційними програмами.  Завантажуйте програми лише з офіційних джерел, оскільки вони проходять перевірку на відсутність шахрайських елементів. Використовуйте перевірені мережі Інтернету для збереження безпеки свого комп'ютера чи смартфона.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтеся, що робити, якщо перестала працювати камера на телефоні. Ми розповіли про 3 причини, які могли спровокувати цю проблему.