Скільки часу треба заряджати телефон – поширені міфи і реальні факти

Гаджети та авто
573
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Телефон на зарядці – скільки треба заряджати
Як заряджати телефон – міфи і факти. Фото: pixabay.com

Смартфон треба заряджати правильно – тоді батарея прослужить довше. Чи треба чекати повної розрядки? Чи можна залишати телефон на зарядці на ніч? Даємо відповіді на ці та інші питання, а також корисні поради для швидкої зарядки

Виявляється, більшість людей заряджають свої смартфони неправильно. А потім дивуються, чому батарея сідає швидше, ніж раніше, та ще й у самий незручний момент. Вони слухають поради оточуючих, які можуть лише нашкодити сучасним гаджетам.

Часто кажуть, що потрібно чекати на повну розрядку, після чого заряджати також повністю до 100% заряду батареї. А ще радять не заряджати телефон уночі, щоб батарея не «насичилась» енергією і не зіпсувалася. Існує ще багато міфів навколо цієї теми, стверджує Ukr.Media, але ми розвіємо безпідставні чутки і розповімо про реальні факти.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Звідки взялися міфи про зарядку телефону?

У перших мобільних телефонах, смартфонах та подібних їм гаджетах використовувалися батареї з нікелю та кадмію. Нікель-кадмієві акумулятори були досить «примхливими» у використанні. Вони добре тримали заряд тільки тому, що раніше телефони не використовувалися як повноцінний комп'ютер (зв'язок з інтернетом, перегляд додатків, постійні оновлення та сповіщення, тощо). Якби телефон на нікель-кадмієвій батареї працював у такому режимі, він розрядився б за годину.

А ще такі акумулятори дуже не любили перебір зарядки. Якщо ви залишали телефон на зарядці на ніч чи на довгий час, після досягнення 100% заряду батареї, енергія все одно продовжувала надходити до пристрою. Від цього акумулятор псувався, слабшав, погано тримав заряд, міг перегрітися. Потрібно було постійно стежити за зарядом та вчасно відключати від живлення. Але такими були перші мобільні пристрої, а у всіх сучасних гаджетах батареї сьогодні замінені на літій-іонні або літій-полімерні.

Розвінчуємо міфи про правильну зарядку телефону

Більшість проблем нікель-кадмієвих акумуляторів не стосується сучасних мобільних пристроїв. Але чутки і шкідливі поради все одно передаються із вуст у вуста. Розкажемо про найпоширеніші міфи і наведемо реальні факти.

📱 Міф № 1: залишати телефон на зарядці на всю ніч не можна

Як ми вже сказали раніше, це твердження стосувалося лише нікель-кадмієвих батарей. Літій-іонні або літій-полімерні акумулятори не піддаються надлишку заряду. Сучасні батареї мають особливу автоматичну систему захисту від перезаряджання. Коли акумулятор повністю заряджений до 100%, постачання енергії до нього припиняється, навіть якщо телефон стоїть на зарядці, увімкненій в розетку. Це захищає батарею та зберігає тривалість її служби. Отже, вирушаючи спати, можете сміливо залишити смартфон заряджатися на всю ніч.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

📱 Міф № 2: потрібно, щоб батарея завжди була заряджена по максимуму

Не носіть за собою зарядний пристрій і не намагайтеся дозарядити телефон до 100% за будь-якого зручного випадку, виявивши розетку. Незважаючи на те, що літій-іонним або літій-полімерним акумуляторам не загрожує надлишок енергії, постійна підтримка 100% заряду батареї не буде гарною практикою. Експерти радять стежити за зарядом та тримати його в межах від 20% до 80%. Показує менше ніж 20%? Ставте заряджатися. Але заряду в 80% буде цілком достатньо – не старайтесь зарядити до 100%, якщо в цьому немає крайньої необхідності.

📱 Міф № 3: потрібно чекати повної розрядки телефону, щоб зарядити знову

Не треба, повірте! Сучасні телефони самі нагадають вам про те, що телефону потрібне підживлення. І це відбувається як раз на тих 20% – у вас з'явиться повідомлення, що заряд сідає. Отоді й добре ставити телефон на зарядку. А взагалі експерти радять (за можливості, звичайно) ставити заряджатися свій смартфон трохи раніше – в межах 30-40%. І знову ж таки, відключіть його від живлення, коли заряд досягне показника 80-90%. Цього цілком достатньо для подальшої роботи.

Продовжуємо «життя» батареї смартфона – корисні поради

Батарея, справді, одна з найніжніших і вразливих деталей будь-якого смартфона. Тому варто дотримуватися ще кількох правил для правильної зарядки.

  • Використовуйте оригінальний зарядний пристрій. Це найкращий варіант для смартфона. Якщо зарядка зіпсувалася або загубилася, постарайтеся знайти таку саму, саме до тієї ж марки і моделі смартфона. Якщо не виходить, шукайте хоча б із тою потужністю і напругою. Не заощаджуйте на покупці хорошої зарядки, тому що китайські аналоги виконані неякісно та й заряджають слабше, ніж це заявлено.

  • Заряджайте телефон від розетки. Саме так ви зарядите телефон швидко, ​​а зарядка видаватиме ту потужність, яку заявлено виробником. Якщо підключити смартфон для заряджання до ноутбука або комп'ютера, вихідна потужність буде набагато нижчою. Іноді так буває навіть із power bank. Проблеми, як такої, в цьому варіанті немає. Але вам не вдасться зарядити телефон швидко, функція Quick Charge буде просто недоступна.

  • Заряджайте вимкнений телефон. Щоб зарядити телефон швидше, не користуйтеся ним, а ще краще повністю вимкніть його, коли залишите на зарядці. Все просто: смартфон не виконує жодних функцій, не тягне інтернет, не зв’язується з іншими пристроями і т.д. Достатньо навіть увімкнути режим польоту, і телефон зарядиться до 100% на15-20 хвилин швидше, ніж зазвичай.

  • Не заряджайте телефон у чохлі. Напевно, ви неодноразово помічали, що і блок зарядки, і сам телефон нагріваються, коли вони підключені один до одного і до розетки в 200В. Це нормальне явище, так як при зарядці надходить велика кількість електроенергії. Але щільний захисний чохол смартфона може ще більше посилити нагрівання. Якщо ставите заряджати телефон надовго, краще зніміть чохол.

  • Не перегрівайте та не переохолоджуйте смартфон. Літій-іонні батареї розраховані на нормальну роботу при температурі від -20 до +60°С. Але це, звісно, ​​граничні показники. Оптимальною для нормальної роботи та збереження тривалості служби вважається кімнатна температура – ​​20-25°С. І при перегріві, і при переохолодженні може спрацювати автоматичний захист, і телефон просто вимкнеться.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тепер ви знаєте, як правильно заряджати смартфон, щоб батарея прослужила довше. Правильна зарядка важлива для всіх пристроїв. Тому варто дізнатись, як правильно заряджати павербенк, щоб він віддавав максимум заряду іншим гаджетам.