Різдво під забороною: які 5 країн це свято не відзначають взагалі

Відпочинок і подорожі
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Різдво у світі - одне з найулюбленіших свят для людей. Проте є країни, де це свято зустрічати категорично заборонено. За це можна отримати штраф чи сісти до в'язниці, адже у цих країнах воно заборонене законом. Тому, якщо плануєте поїздку на свята , дізнайтеся більше про країну, куди вирушаєте.

Різні правила та причини забороняють тут святкувати Різдво. Які саме 5 країн не дозволяють велике церковне свято, розповідає tsn.ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Країни, де заборонене Різдво

Бруней

Це держава Південно-Східної Азії забороняє своїм громадянам носити одяг з різдвяною атрибутикою та прикрашати будинки. У 2014 році султан держави Хасанал Болкіах зробив заяву, що святкування не планується. Якщо маленька держава, яка багата на нафту, почне гучно і відкрито святкувати Різдво, то це може збити мусульманське населення.

Люди інших релігій можуть святкувати, але зберігаючи повну конфіденційність і лише вдома. Покарання за збори на вечірці 25 грудня без дозволу - штраф у розмірі до 27 тисяч брунейських доларів (765 тисяч гривень) або тюремне ув'язнення на строк до п'яти років - або те й інше.

Таджикистан

Останні 10 років країна посилювала обмеження на святкування Різдва. У 2013 році Діда Мороза заборонили показувати на телеекранах і дарувати подарунки, влаштовувати обіди та використовувати феєрверки. Міносвіти також заборонила встановлювати ялинки у школах та ВНЗ.

Гелловін, весілля та похорони у країні дозволені лише за суворими правилами, а за невиконання загрожує досить великий штраф.

Саудівська Аравія

Ця країна наклала вето на святкові веселощі, адже жителі та туристи повинні слідувати місячному, а не григоріанському календарю. У 2012 році 41 християнин був затриманий за спробу відсвяткувати Різдво, хоча зараз жителі ставляться до цього простіше і на ринках можна зустріти багато товарів з різдвяною атрибутикою.

Китай

Країна називає Різдво - "святом ганьби" і розривається між своїми традиціями і намаганням веселіше зустрічати грудень. Мільйони людей у Китаї святкують Різдво, але святкування є незаконним у деяких конкретних зонах.

Партія також заборонила її членам, урядовим установам і навіть університетам брати участь у будь-яких святах, а в соціальних мережах публікують гасла з закликом бойкотувати Різдво.

Сін Ханг, доцент Університету Брандейса, розповів газеті Independent 2021 року: "Політика уряду, по суті, спрямована на те, щоб церкви ставили партію та державу вище за релігію".

Північна Корея

Суворий режим Кім Чен Ина дозволяє мешканцям віддавати шану лише його сім'ї, керівній партії та її лідерам, а не Ісусу Христу чи Санта-Клаусу. Різдво у країні не святкують з 1948 року, адже громадяни не мають свободи віросповідання. Людей, які святкують Різдво кидають до в'язниці. З 2016 року веселощі заборонені, а свято необхідно зустрічати 24 грудня, у день народження бабусі  Кім Чен Ина.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, куди варто поїхати на новорічні свята . Обирайте свою країну і вирушайте назустріч новим емоціям.