Правила перетину кордону з дітьми у 2024 році: які документи необхідні та що потрібно знати

Відпочинок і подорожі
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Режим воєнного стану вносить свої корективи у перетин кордону. У 2024 році процес перетину спростився. Тепер виїхати з дитиною стало значно простіше. Якщо ви плануєте поїздку, варто дізнатися, які документи вам знадобляться та чи можливо оформити їх онлайн.

У 2024 році неповнолітня дитина може перетинати кордон з одним з батьків без нотаріальної згоди іншого, а з 16 років взагалі виїжджати самостійно, відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України, розповідає visitukraine.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Правила перетину кордону з дітьми у 2024 році: які документи необхідні та що потрібно знати - фото №1
Фото: kl.informator

Які документи мати дитині при собі:

⇒ Закордонний паспорт (при наявності).

⇒ Свідоцтво про народження.

До Туреччини та Грузії громадяни України, зокрема й діти, з 14 років, можуть подорожувати, при наявності паспорта громадянина України, який містить безконтактний електронний носій (ID-картка).

Коли необхідний дозвіл:

  • До 16 років дитина подорожує у супроводі дорослого.

  • Подорож з одним із батьків чи опікунів, достатньо свідоцтва про народження.

  • Виїзд з родичами (бабуся, дідусь, мачуха, вітчим, повнолітні брати чи сестри) — свідоцтво про народження та документи, які підтверджують родинні зв'язки.

  • Подорож з третьою особою — потрібна письмова заява батька (завірена органом опіки) або нотаріально завірений дозвіл, разом із свідоцтвом про народження дитини та документом, що посвідчує особу дорослого.

Які документи потрібні, щоб оформити нотаріальну згоду для перетину кордону неповнолітньому

  • оригінали паспортів батьків;

  • реєстраційні номери облікових карток платників податків батьків;

  • свідоцтво про народження дитини.

Документ оформлюється у вигляді заяви, на якій справжність підпису батьків засвідчується нотаріально. Нотаріальна згода запобігає незаконному вивезенню дитини за межі України.

Один з батьків може заборонити виїзд дитини за кордон надавши  засвічений нотаріусом бланк про незгоду на виїзд дитини, до Адміністрації Держприкордонслужби, якщо наявні обґрунтовані підстави, що виїзд зашкодить дитині.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

При плануванні подорожі намагайтеся врахувати всі деталі та придбайте страховий поліс. Заздалегідь складіть список важливих речей , щоб нічого не забути.

Головне фото: https: uapl.info