Музика жінки-біженки: OKSENIYA ─ “Souliloquy”. Авторська колонка письменниці й композитора Оксенії Бурлаки

Музика
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Українська письменниця та композитор Оксенія Бурлака випустила новий музичний альбом у Німеччині під назвою “Souliloquy”, який символізує монолог душі жінки, яка змушена була тікати від війни, у лютому 2022 року. Сьогодні автор колонки розповість про життя у Берліні та про народження нової музики далеко від дому.

Оксенія Бурлака

Оксенія Бурлака

Українська письменниця та композиторка

Я чудово пам'ятаю 2 місяці до початку війни. Я тоді відсвяткувала Новий рік на Кубі, повернулася в Україну засмагла і натхненна. Випустила нову книгу “Табу на поцілунки” і 14 лютого 2022 року провела свою першу і, як виявилось, останню презентацію нового рукопису.

Звісно, навколо люди шепотілися про можливість початку війни. Я тоді навіть не хотіла думати про це. Медитувала за мир. Але, на жаль, війна усе ж сталася. І мені, як і мільйонам інших жінок, довелось в одну мить покинути усе і приміряти на себе звання “біженка”.

Я не знала, де опинюсь. У мене був один рюкзак, за руку мене тримав мій 8-річний син і я просто кудись їхала. Машинами, потягами, автобусами. За вікнами були невідомі краєвиди. Було страшно і боляче прощатися з рідними й усім, що любиш.

Я опинилася у Берліні за збігом обставин. Просто писала усім знайомим у Європі із запитом на допомогу і подружка із Берліну відгукнулася, знайшла для нас житло, зустріла з вокзалу і постійно підтримувала морально.

Нове місто зустріло нас сонячною погодою. Це давало надію. Я не знала, що чекає на нас попереду. Душа розсипалась, мов намисто із бісеру, і я збирала себе по маленьким бусинам, намагаючись бути хорошою і турботливою мамою для своєї дитини.

Коли я знайшла у цьому великому місті піаніно ─ то грала дві години, плакала, проживала свій біль. А потім народилася мелодія під назвою “24 February”. Цю дату навіки запам'ятає кожен українець, бо цей день розбив мрії, змусив переосмислити цінності й штовхнув до втечі. Немає нічого гіршого, ніж тікати, але всією душею хотіти лишитися.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Оксенія Бурлака

Оксенія Бурлака

Українська письменниця та композиторка

Друга мелодія “Souliloquy” ─ це монолог душі жінки, яка до війни була успішною, щасливою, а потім опинилася за тисячі кілометрів від дому, відчуваючи себе такою слабкою і вразливою. На моєму шляху за увесь цей час зустрічалися неймовірні люди, які з усіх сил намагалися підтримувати нас у цій складній ситуації. Але у грудях все одно боліло від того, що не можеш обійняти рідних, боліло від того, що не знаєш мови й не можеш правильно описати свої емоції.

Але, звісно, людина - таке створіння, яке вміє пристосовуватися. За ці півтора року у новій країні я стала вільно говорити англійською і робити свої перші кроки у розмовах німецькою. Але мої монологи душі завжди ведуться українською.

Друга мелодія “Where should i go” символізує найпопулярніше питання в голові українців, яким довелось виїхати за кордон. Розгубленість, сумніви, бажання повернутися і страх перед ризиками війни. У кожного своя історія, свої трагедії, але усі шукають шлях до спокою, миру, гармонії, яку втратили із приходом війни. Я теж її шукаю і вірю, що одного дня знайду.


Оксенія Бурлака

Оксенія Бурлака

Українська письменниця та композиторка

Остання мелодія “ Rainbow Ballad ” ─ символізує для мене віру у краще. Мені хочеться, щоб люди не боялися болю, не боялися бути слабкими.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Оксенія Бурлака

Оксенія Бурлака

Українська письменниця та композиторка

Те, що усі ми проживаємо ─ величезна трагедія. Але, будь ласка, не бійтеся монологів душі, і пам'ятайте: щоб засяяла райдуга, треба прожити й відпустити біль. Саме цей шлях пройшла я і моя “музика біженства”.

Я дуже вдячна Володимиру Гризлову (Vladimir Gryzlov “VGRstudio”), який допоміг професійно записати мої мелодії. Дуже вдячна усім людям, які зустрілися на моєму шляху і стали провідниками до важливого релізу мого маленького, але важливого проєкту.

*Мій музичний альбом OKSENIYA “Souliloquy” вже доступний на популярних музичних платформах. Буду вдячна кожному за підтримку української творчості:

Раніше ми розповідали, що ТНМК презентував соціальний проєкт "Вдома" , присвячений поверненню українців додому. І слова, і кліп до цієї пісні точно варті вашої уваги!