ТНМК презентував соціальний проєкт "Вдома", присвячений поверненню українців (ВІДЕО)

Музика
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Популярний український гурт ТНМК та фільммейкер Сашко Даниленко випустили вже третє спільне анімаційне відео. І цього разу - не про супергероїв чи історичні постаті, а про українців, які прагнуть повернутися домів. Деталі - вже у нашому матеріалі!

2 дні тому на YouTube зʼявився кліп до пісні " Додому ". І за цей короткий проміжок відео встигло набрати понад 200 тис. переглядів! Воно й не дивно, адже тема нового треку, на який і було зняте анімаційне відео, стосується на сьогодні чи не кожного українця: у кожного з нас є родичі, друзі або просто знайомі, які зараз знаходяться не вдома - через війну вони могли опинитися або в іншому місті, або навіть за кордоном. Ця пісня - саме про біженців, які вже незабаром опиняться вдома!

ТНМК презентував соціальний проєкт "Вдома", присвячений поверненню українців (ВІДЕО) - фото №1
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ось що розповідає про новий трек Олександр Фоззі Сидоренко:

Ідея цього треку зʼявилась весною 2022 року, коли учасники гурту були розкидані по різних країнах і містах. Тоді я накидав перші строфи про те, як би було б здорово просто знову зібратися разом - тоді хтось був в ТрО, хтось у війську, хтось за кордоном. Далі, десь пізньої осені, нам запропонували написати проєкт для  ґранту від УКФ, разом з Сашком Даниленком, з яким ми вже робили багато анімаційних відео.

Тоді вже йшлося про майбутнє повернення біженців додому - ми вже грали благодійні концерти в Європі й добре розуміли, про що йдеться. Розуміли на власному досвіді.

Безпосередня робота над проєктом ппочалася у 2023-му. Спершу була "ідея-максимум", зізнається Фоззі: створити короткометражний музичний анімаційний фільм, а якому на прикладі однієї української родини було б показано спільну мрію нас усіх - повернутися та повернути своє. Команда розписала персонажів, підготувала сценарій... і зрозуміла, що вмістити все це в один кліп нереально.

В травні ми обирали в чаті гурту варіанти приспіву, в одному з них йшлося про суто воєнну історію - про людей, які знову вийдуть з-за куліс, знявши шоломи. Якраз тоді наш гітарист Ярослав Верьовкін був у Бахмуті та його яскрава реакція й підказала - треба обрати саме цей варіант,

— розповідає Олександр Сидоренко.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

І цей приспів зазвучав так:

Ми скоро будем вдома 
Вийдем з-за куліс
Ми знімемо шоломи
Чуєш, вище ніс

Фільммейкер Сашко Даниленко:

Для мене "Вдома" - це насамперед історія про єдність українців. Ми наче ця родина, де всі хоча й дуже різні, але в скрутну годину можемо зібратись заради спільної мети.

Цим проєктом я хотів підкреслити що в кожного з нас є суперсила, яку можна направити на перемогу. Це - наші здібності, медійний ресурс, освіта, знання мов чи технологій, підтримка зборів, наполегливість, або просто вільний час. Усьому цьому можна знайти застосування. Навіть якщо ви зараз знаходитесь далеко від України.

Саундпродюсером пісні "Вдома" став Олег Фагот Михайлюта. Він зауважує, що під час гастролей Європою команда поставивла собі за мету, окрім збору донатів на військо, ще й трохи розрадити українців, які опинилися за кордоном — передати їм привіт з Батьківщини, дати можливість відчути себе частиною чогось важливого.

Ми хочемо, щоби українці за кордоном знали: кожен з них - важливий. Кожен з них здатен на великі досягнення. І на кожного з них чекають вдома,

— наголошує Фагот.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

ТНМК "Вдома" - текст

Ми скоро будем вдома 
Вийдем з-за куліс
Ми знімемо шоломи 
Чуєш, вище ніс
***
Як нам повернутися у попередні числа?
Знаю, що ніяк, але ця ідея тисне 
Як мені добратися до тебе і усіх наших?
Слово проти кулі? Невже і досі важить?
Стає червоне чорним і віддає залізом крок 
Як би нам зібрати весь танок?
Як би закрутити разом увесь майдан?
Шо там по прильотам у Харкові сьогодні, мам?
Ми зробимо усе, що від нас залежить 
Натягаймо хворосту попід ведмеді вежі
Невже це все із нами? І хто таке наврочив?
Хочу я побачити, як сяють твої очі

***
Ми скоро будем вдома 
Вийдем з-за куліс
Ми знімемо шоломи 
Чуєш, вище ніс
Ми скоро будем вдома 
Станем в повний зріст 
Най відступає втома  
Чуєш, вище ніс
***
Як з усім укластися у лічені хвилини?
Коли сумуєш місяцями ти за запахом дитини
Коли всі друзі поруч удають, що їм не боляче 
Просто задля того, щоб не раділи сволочі
Стін коли немає, стирчать самі остови 
А тут гуляти б мали діти, тут мали бути школи 
Хоч ви би це косили, та вас би там навчали
А на перерві ви б стрибали, усі стрибали 
Ажень до неба, до самого неба 
А ти-то знаєш, як того мені треба 
Але ще зачекайте трохи, ми будьмо танцювати 
І якось вранці тебе я вийду зустрічати

***
Ми скоро будем вдома 
Вийдем з-за куліс
Ми знімемо шоломи 
Чуєш, вище ніс
Ми скоро будем вдома 
Станем в повний зріст 
Най відступає втома  
Чуєш, вище ніс

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про новинку Світлани Лободи, за яку в Мережі вона отримала прізвисько "агент Риганиця" . Про що ідеться - читайте в нашому свіжому матеріалі на HOCHU.ua!