Королева Маргрете II зреклася престолу: новим королем Данії став Фредерік X (ВІДЕО)

Знаменитості
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

В цю неділю, 14 січня, вперше в 900-річній історії Данії 83-річна королева Маргрете II підписала документ про офіційне зречення від престолу . А після того поблизу королівського палацу відбувалася церемонія проголошення принца-наступника. Як Фредерік X зійшов на престол – усі подробиці розповідаємо на HOCHU.ua!

Рівно 52 роки тому, 14 січня 1972 року, королева Маргрете II зійшла на данський престол. Варто зазначити, що вона є другою представницею монархів в Європі, хто так довго перебував на троні. А от найдовше за усіх правила її покійна двоюрідна сестра, королева Великої Британії Єлизавета II, що обіймала трон впродовж 70 років.

Тому день, коли Маргрете II зреклася престолу, став символічним для сучасної історії Данії. Хоча публічно вона оголосила своє рішення ще декілька тижнів тому, офіційна передача правління її сину відбулася тільки сьогодні. За традицією в Данії немає офіційної церемонії коронації , як, наприклад, у тій самій Великій Британії. Тому Фредерік X став королем 14 січня 2024 року після підписання формальної заяви під час засідання Державної ради при парламенті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Королева Маргрете II зреклася престолу: новим королем Данії став Фредерік X (ВІДЕО) - фото №1
Фото: Getty Images

Відтепер 55-річний Фредерік X разом із 51-річною дружиною Мері та їх чотирма дітьми будуть жити у резиденції Амалієнборг, що знаходиться в центрі Копенгагена. Маргрете II теж залишатиметься у стінах палацу, адже офіційно в неї залишився титул королеви, хоча й усі владні повноваження перейшли її сину.

Чому королева Маргрете II зреклася престолу?

Ані у своїй першій промові, ані під час сьогоднішнього підпису документів, королева не озвучила офіційної причини свого сходження з трону. Проте 83-річна монархиня натякала, що перш за все це повʼязано з її віком. У лютому 2023 року Маргрете II перенесла операцію на спині, що змусило її замислитися про передачу престолу власному сину. Адже королева не хотіла, аби в її країні повторилася подібна ситуація, яка сталася у Великій Британії, коли король Чарльз III зійшов на престол аж у 73 роки, після смерті королеви Єлизавети II.

Королева Маргрете II зреклася престолу: новим королем Данії став Фредерік X (ВІДЕО) - фото №2
Фото: Getty Images
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На відміну від короля Данії, правителя Великої Британії було короновано аж двічі! У Шотландії Чарльзу III поклали на голову  найстарішу дорогоцінну корону !

Фото: Getty Images