"10 заповідей моїм донькам": стендаперка Наталія Ємченко вразила роздумами про життя. Цей текст має прочитати кожна мама

Знаменитості
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Наталія Ємченко 2024, фото
Фото: facebook.com/natalya.yemchenko

Жінка написала про важливе в гумористичній формі

Раніше ми писали, що жарт на шоу “Алкоміки” про вдів наробив багато шуму . А зараз пропонуємо ознайомитися з кумедними та водночас глибокими по змісту заповідями Наталії Ємченко, які вона написала для своїх донечок.

Наталія Ємченко - членкиня Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова, директорка зі зв’язків із громадськістю та комунікацій System Capital Management, а також стендапер. Днями у Facebook вона опублікувала 10 заповідей для своїх чотирьох доньок.

Жінка додала, що частина тексту була написана і прочитана для Business Stand Up. Втім ця інформація може стати корисною й іншим, тож саме тому вона поділилася нею в соцмережах.

Цей текст написаний на правах ікони фемінізму (жарт) в форматі певного міксу між проповіддю та маніфестом,
- додає Наталія.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

10 заповідей від Наталії Ємченко своїм донькам

Заповідь №1. Приймайте рішення лише коли є вибір

Забезпечуйте себе правом вибору та якимось більш-менш симпатичними альтернативами. Я наведу власний приклад. Я завжди обирала тих, хто потім обирав мене. Не всі з тих, кого обирала я, врешті-решт вибирав мене. Я спочатку дуже ображалася, а потім зрозуміла - у них же ж також має бути вибір. Ця думка вразила мене, як блискавка, і буквально зробила мене іншою (кращою) людиною.

Але майстер-клас з прийняття рішень та вибору мені колись дала моя старша донька Єва. Коли їй було років 10-12, вона пливла в фарватері молодшої сестри Соні й взагалі не прикладала до життя зусиль. Я, як нормальна єврейська мама, тиснула на неї та вимагала, щоб вона приймала стратегічні рішення. Вона дивилася на мене очима чебурашки та нічого не відповідала, але в якийсь момент я її дотисла і мені навіть здалося, що я не залишила їй вибору. І після глибокого вдиху вона урочисто відповідає: “Я прийняла стратегічне рішення - не приймати жодних стратегічних рішень”. Шах і мат. Єва - майстер спорту міжнародного класу з не прийняття рішень під тиском. І я можу сказати, що це зробило її життя абсолютно прекрасним (але геть не таким, яким я його їй напланувала).

Заповідь №2. Приводьте в цей світ життя

Народжуйте або всиновлюйте (тут у вас є вибір), але приводьте, бо нове життя - це абсолютна магія, геть не побутова. Жінка, безумовно, людина, що максимально наближена до Бога (принаймні, коли приносить в цей світ нове життя). Жінка несе в собі купу божественного - від бажання нагодувати усіх присутніх булкою з пекарні до бажання створити з хаосу щось більш придатне для життя (бажано, з видом на захід сонця). Якби мене спитали, то я б сказала, що з погляду гендеру, Бог - пані. Але найбільш божественне в ній - коли це нове життя з невеличкого зернятка перетворюється на квітку, квітка згодом перетворюється на величезний квітковий кущ, кущ - на квітуче дерево, дерево - на сад. Райський сад, едем. Це ж очевидно.

У мене четверо дітей - вони всі дівчата. Всі питають, як так вийшло - і я відповідаю правду: кожного разу, коли діти просили у мене якусь тваринку, я народжувала їм новеньку дитину. Нещодавно до мене прийшла Оліва і після певних сумнівів попросила… ні, не собачку - братика. Мені скоро 50, отже є питаннячка. Отже, я тут думаю зламати систему й таки купити нашу першу родинну собаку (або забрати з притулку).

Заповідь №3. Не йдіть по життю самі

Спілкуйтеся з мільйонами, зустрічайтеся з тисячами, будуйте взаємини з десятками. Щоб зустріти пару десятків офігезних людей на все життя, потрібно перелопатити купу дуже різних особистостей. Я за своє довге та буремне життя випробувала майже весь можливий арсенал інструментів. Спочатку я думала, що - вино. Але ні. Коли я хочу швидко зрозуміти, що за людина - я запрошую на обід людину +1. За годину я знаю про людину майже все. Ну, добре, за півтори.

Колись я запросила на зустріч чоловіка з його дружиною. Він був трішки стрьомний й мені було дуже важливо подивитися на його вибір. Він прийшов з крихітною жінкою з короткою стрижкою, яка майже весь обід мовчала та уважно слухала чоловіка і мене. В кінці обіду сказала: “Я вам вдячна за цю зустріч, мені було цікаво - я всю розмову дивилася на нього вашими очима та думала, чи вибрала б я його знову”. Коротше, це не він вибирав її, це вона обрала його. Я не взяла чоловіка на роботу.

Ця заповідь - найцінніша, тому вона обов’язкова до виконання навіть на свята.

Заповідь №4. Будуйте не шлюби, а родини

Бо круто побудована родина - це і храм, і стартап, і ресторан, і соціальна мережа. Все! Якщо повернутися до аналогії з садом, то родина - це такий офігезний гігантський парковий комплекс, де є фруктові дерева, ендеміки, фрагмент дикого лісу з дикими травами (у нас цю роль виконує мій чоловік), невеличким городом та альпійською гіркою. В якому є місце буквально всьому живому.

Заповідь №5. Руліть

В прямому та переносному сенсі. Керуйте тим, що у вас в руках. Щодня, щохвилини. Якщо всесвіт - звісно всесвітом, але якщо всесвіт зараз завеликий - руліть тим, що вам під силу: ровером, відділом, власним життям.

Заповідь №6. Любіть тіло своє, як саму себе

Тут все - від спорту до сну, від їжі до кисню. Ваше тіло - це ваша машина. І іншої у вас найближчим часом не буде (ну, принаймні я про можливість зміни тіла поки що не чула). Хоча я іноді думала над тим, якби я могла обрати собі тіло - яким би був мій вибір? В 16 я казала: “Боже, я не хочу бути завжди найнижчою”. У Боженьки ж почуття гумору, тому він вирішив відповісти мені асиметрично - видав мені чоловіка, який вважає мене божественно гарною, та старших дітей, які на декілька сантиметрів нижче мене. В 30 - про функційне тіло, що вміло б пробігти марафон. В 40 - про тіло, яке б я знала та розуміла. Зараз мені майже 48 і я мрію про одне - щоб ось це моє тіло, улюблене і прекрасне, прослужило мені ще 48 років. Як мінімум

Далі шмат, вирізаний самоцензурою. Він проте, що я заповідаю донькам отримувати оргазми, як мінімум - під час сексу.

Заповідь №7. Об’єднуйтесь та діліться

З іншими жінками. Це складно, я знаю, але коли це виходить - це абсолютна насолода. Скажу чесно: інколи об’єднати щось дуже різне, дуже різних жінок у діючий альянс, буває краще ніж оргазм.

Заповідь №8. Пізнавайте світ

Ваш розмір дуже сильно залежить від того, якого розміру цей світ у вашій системі координат. Чим більший світ ви в змозі охопити - тим більше ви. Це той самий випадок, коли розмір має значення.

Заповідь №9. Бережіть в собі божественне

Бо в абсолютно кожній з вас є прихований скарб божественного походження. Шукайте його, знайдіть його, полюбіть його, явіть його світу. Бережіть його, бо він і є тим, що у вас від Бога.

Заповідь №10. Практикуйте

Знайдіть собі духовні практики, ваш спосіб примирення із реальністю. Медитуйте, випасайте котів, бігайте, моліться - тут кожному своє. Для мене така практика - келих вина в компанії дорогих моєму серцю людей, за неспішною розмовою про долю людства, сад едемський та бойфрендів/гьорлфрендів ваших дітей - бо саме від них залежить яким буде наступне покоління.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, що колишня В’ячеслава Узелкова, у відповідь на його закиди замилувала світлинами зі спільними дітьми. Більше про це - у цій статті .