Не тільки млинці: що їли на Масницю наші предки та як святкувати у 2024 році

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

вареники з вишнями на Масницю
Vogue UA / Головною стравою здавна вважалися вареники

Млинці - не найголовніший атрибут свята

Ми розповідали, як приготувати дуже смачні млинці , однак млинці - це далеко не все, з чим святкують Масницю. Більше того, цей атрибут в українській традиції навіть не головний.

Майже всі європейські народи мають свій відповідник язичницькому святу закінчення зими і початку весни. В Україні це свято відоме як Масниця. З усталенням християнства його прив’язали до тижня напередодні Великого посту. У 2024 році Великий піст починається 18 березня, а отже Масницю святкують з 11 по 17 березня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що їсти на Масницю

З часів радянської окупації у нас залишилась стійка асоціація Масниці саме з млинцями. Однак, як розповіла “Гречці” етнологиня Світлана Проскурова, це якраз наслідок політики совєтів. Тоді як наші пращури святкували Масницю з усіма національними традиціями. Це свято має кілька назв: Масляна, Масниця, Масляниця, Колодій, Загальниця, Ніжкові заговини, Пущення, Сиропусний тиждень.

Головною стравою Масляної в Україні були зовсім не млинці, а вареники з сиром чи іншими начинками. Їх приправляли сметаною або вершковим маслом.  

Також популярною стравою були гречані млинці, заправлені смальцем. Крім того, кулінари готували налисники, варили борщ та холодець. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ще одна частина кулінарної традиції - різноманітні пампухи та пиріжки. Ми ділились рецептом дуже смачних пиріжечків .