Що приготувати на Великдень: основа святкового меню українців

Їжа
683
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

фарбовані яйця я
ТСН / Це свято дуже традиційне

Що готуватимуть на Великдень українці

Зараз триває підготовка до Масляної. Ми розповідали, які страви готують на це свято . Але й Великдень не за горами. Це найбільше релігійне свято.

У 2024 році християни східного обряду святкуватимуть Великдень 5 травня, а християни західного обряду — 31 березня. Разом із порталом molbuk.ua розповідаємо, що українці готують на Великдень.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Паска

Ця здобна та пишна випічка готується з глазур'ю, цукатами, горіхами та родзинками. Символізує Воскресіння Христа та перехід від Старого до Нового Завіту. Традиційно печеться в Чистий четвер або Велику Суботу.

Сирна паска

Це особливий наїдок з сиру, що готується лише на Великдень. Має форму усіченої піраміди, що символізує Гроб Господній. Традиційно готується в пасочниці з вигадками та символами.

Великодні яйця

Символ нового життя та перемоги над смертю. Фарбуються цибулевим лушпинням, буряковим соком, куркумою або барвниками. Крашанки дарують гостям, їдять та освячують у церкві.

Буженина

Це запечена в духовці зі спеціями свинина або телятина - смачна та ароматна. Вона готується з безкісткового м'яса високої якості. Традиційна страва Великоднього столу, яку подають як в гарячому вигляді, так і з холодними закусками.

Домашня ковбаса

Рум’яна та ароматна ковбаса, яку готують з м’яса та спецій і запікають в духовці. Вона готується з свіжомеленими спеціями - саме так виходить насичений смак. Ця страва створює атмосферу затишку та гостинності.

Холодець

Наваристий та ситний холодець в Україні готують зі свинини, яловичини або курки. Вариться протягом кількох годин. Подається страва з гострою гірчицею, хроном або хріном зі сметаною.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Великодні страви – це не просто їжа, а символ віри, радості та єднання з близькими. Також ми розповідали, як врятувати пересолену їжу .