Мало хто знає: сода та розпушувач - в чому різниця та коли додавати

Кулінарні підказки
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як спекти особливо ароматний штоллен на дріжджах. Для будь-якої недріжджової випічки кулінари використовують компонент для пишності. Це може бути сода чи спеціальний розпушувач, що продається в будь-якому магазині. Мало хто знає, та вони не взаємозамінні.

Як визначити, в яке тісто додавати той чи інший порошок, розповідаємо разом із Styler. Є вагома різниця між содою та розпушувачем.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Харчова сода - це білий кристалічний порошок, луг. Вона активується при поєднанні з кислотою та рідиною. Після активації утворюється вуглекислий газ, який і робить випічку легкою і пухнастою.

На відміну від харчової соди, розпушувач вже містить як луг (той же бікарбонат натрію), так і кислоту, необхідну для розпушення тіста. Також зазвичай додають кукурудзяний крохмаль - як буфер для запобігання активації суміші під час зберігання.

Як додавати порошок

Щоб випічка завжди вдавалась, треба пам'ятати про прості правила додавання в тісто розпушувальних компонентів. Сода працює тільки в тому випадку, якщо серед інших інгредієнтів тіста є кислі продукти, такі як кефір, сметана, кисле молоко, сироватка тощо. Якщо таких компонентів немає, соду можна погасити оцтом, лимонним чи ягідним соком. Але це може вплинути на смак тіста.

Замість того, щоб гасити соду, краще додавати розпушувач. Зазвичай його змішують з сухими інгредієнтами, наприклад, з борошном, і тоді додають до решти маси.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Під час замішування тіста і починається реакція з виділення вуглекислого газу. Також ми розповідали, що, окрім цукру, додати в каву, щоб вона перестала бути гіркою.