Поширена кулінарна помилка: чи можна їсти картоплю, яка посиніла

Кулінарні підказки
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

чистити картоплю
ТСН / Чому картопля синіє

Чому картопля іноді синіє

Ми розповідали, як приготувати смачну гречку. Тепер ділимось порадами, які допоможуть уникнути посиніння картоплі під час приготування.

Багато хто з нас стикався з такою проблемою: варена картопля раптом стає синьою або фіолетовою. Це не лише псує зовнішній вигляд страви, але й може свідчити про непридатність картоплі до вживання. Про причини розповідаємо разом з Pixelinform.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Чому ж синіє варена картопля? Є кілька причин

Високий вміст крохмалю

Деякі сорти картоплі, особливо ті, що мають високий вміст крохмалю та вітаміну С, схильні до посиніння під час варіння. Щоб уникнути цієї проблеми, просто замочіть картоплю в холодній воді на 10-15 хвилин перед варінням.

Недолік калію

Недостатнє внесення калійних добрив під час вирощування картоплі може призвести до накопичення в ній хлорогенової кислоти. Ця кислота при варінні картоплі перетворюється на хінони, які й надають їй синій або фіолетовий відтінок, а також неприємний запах. Таку картоплю краще не їсти.

Неправильне зберігання

Зберігання картоплі в занадто теплому місці також може призвести до її посиніння. Зазвичай, синій колір з'являється лише на невеликих ділянках, а смак картоплі не змінюється.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Синя варена картопля, спричинена високим вмістом крохмалю, абсолютно безпечна для вживання. Якщо ж ви помітили, що картопля посиніла або почорніла під час варіння та має неприємний запах, її вживати не рекомендується. Також ми розповідали, як смачно запекти картоплю.