Один день, коли паски пекти заборонено: всі дні, коли можна пекти паски у 2024 році

Рецепти
1 941
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

паски та яйця
Pixabay / Коли печуть паски

Церковні та народні традиції

Вже зовсім скоро, 5 травня, православні та греко-католики України відзначатимуть світле свято Воскресіння Христового. Багато господинь вже планують святкове меню, яке, звісно ж, включатиме традиційну випічку – паску. Ми ділились вдалим бюджетним рецептом .

Разом із theLime розповідаємо про те, в які дні Страсного тижня можна пекти паски, а в які - не рекомендується. Є чітко визначені дні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли можна пекти паски?

Останній тиждень перед Великоднем має особливу назву - Страсний. У 2024 році він розпочався 29 квітня (понеділок) і триватиме до 5 травня (неділя). Згідно з церковними канонами, випікати паски дозволяється у такі дні Страсного тижня:

  • Середа (1 травня)

  • Четвер (2 травня)

  • Субота (4 травня)

За народною ж традицією, найкраще пекти паски саме у Чистий четвер. Субота вважається останнім днем, коли це можна зробити. Якщо ж ви хочете спекти багато пасок, можете зробити це двічі: у четвер і суботу.

Коли не можна пекти паски?

Єдиний день Страсного тижня, коли випікати паски категорично заборонено - це Страсна п'ятниця. У 2024 році вона випадає на 3 травня.

За віруваннями, саме в цей день Ісуса Христа було розіп'ято на хресті. Це найсуворіший день Великого посту, коли багато віруючих взагалі нічого не їдять. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Пам'ятайте, що випікання пасок - це не просто приготування їжі, це духовний процес. Ми розповідали, чому паски тріскаються .