Не просто хвоя, а справжнє "золото" для городу: як зробити універсальне рідке добриво

Сад і город
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Універсальне добриво з хвої
Хвоя для городу. Фото: livemaster.by

Городники добре знають про користь хвої

Якщо на подвір’ї не росте ялинка чи сосна дачники шукають, де можна роздобути кілька відер хвої. Адже з неї можна зробити універсальне рідке добриво, яка принесе надзвичайно багато користі рослинам і навіть гній не знадобиться.

Хвоя - є цінним джерелом поживних речовин, вона сприяє гарному розвитку та росту. У її складі багато макро та мікроелементів, вітамінів та фітонцидів, що робить хвою потужним помічником для городників, розповідає ukr.media.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Рідке добриво з хвої допомагає активізувати обмінні процеси в рослинах, стимулює ріст коренів, підвищує стійкість до хвороб, проганяє шкідників, покращує зав’язування ягід та плодів.

Як робити добриво з хвої

Для виготовлення добрива потрібно брати лише свіжу хвою зірвану з молодих гілок. Для початку хвою ретельно перемивають, дрібнять, заливають водою та залишають настоятися на 14 днів періодично помішуючи. Тоді розчин потрібно процідити і розвести 1:10.

Для кого підходить таке підживлення

  • Декоративні чагарники й дерева;

  • газонні трави;

  • томати, огірки, капуста, картопля, морква;

  • яблуні, груші, сливи, смородина, малина;

  • троянди, гвоздики, петунії, бегонії.

Підживлювати хвоєю потрібно 1-2 рази на місяць протягом всього вегетативного періоду. Таке підживлення здатне пригнічувати розвиток грибкових захворювань, захищаючи рослини від хвороб.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що з лушпиння після картоплі можна зробити розкішне підживлення для городу. Тому не варто поспішати викидати його у сміття.